kittycat
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
Prispevki: 107
|
 |
« dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 06:25 » |
|
Zdravo... sicer se v debate okoli zdravil nerada spuscam ampak recimo da naredim izjemo. Do sedaj sem jemala Zoloft (5 let nazaj), 2xEffexor (mogoce je to effectin v Sloveniji - venlafaxine) in dobri stari prozac. Ucinek so imeli vsi trije, Effexor se mi zdi da je bil dalec najbolj potenten. Kar mi je zanimivo je to da sem imela na Zoloftu in na Effexorju na zacetku ful stranske ucinke (tiste tipicne zacetne), ki jih tu vsi opisujete tudi na drugih antidepresivih. In potem delate razne hecne zadeve kot je naprimer lomljenje tablet na osminke pa se se vedno matrate. Da ne omenjam odvajanja. Zoloft se ni bil tako slab, Effexor pa nocna mora - 2 tedna kozlanja in do 6 tednov mozganske elektrike in ostalega sranja.
Ko pa sem sprobala dobri stari prozac pa NISTA, ampak res nobenih stranskih ucinkov ne ko sem zacela ne ko sem nehala. Pa se pri odvajanju od prozaca sem lahko dobesedno enostavno nehala jemat brez postopnega odvajanja in ni bilo nic negativnega.
Zato me recimo zanima ce je imel se kdo podobne izkusnje in zakaj tega psihiatri ne predpisujejo vec. Tule na forumu se mi zdi da ga noben ne jemlje.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
martinca
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.540
|
 |
« Odgovori #1 dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 16:14 » |
|
Ko pa sem sprobala dobri stari prozac pa NISTA, ampak res nobenih stranskih ucinkov ne ko sem zacela ne ko sem nehala. Pa se pri odvajanju od prozaca sem lahko dobesedno enostavno nehala jemat brez postopnega odvajanja in ni bilo nic negativnega.
Kitty, najlepsa hvala za informacijo  *** Drugac pa tudi jaz poznam eno 40 - letno, ki kar tako po potrebi jemlje Prozac po par tednov ali mesec in neha, kot sem ji sami zazdi in nima posledic, pa ji celo osebni zdravnik nikdar nic ne rece - ne zganja nobene panike ne za apaurin ne za prozac. In ji nobene komande ne vsiljuje niti je z nicemer ne strasi! Pac pa ji samo predpise, kadar rabi, pa cetudi ne rabi. Da lazje zivi! In to osebni zdravnik, ki jo ze dolgo in dobro pozna (zenska ima nevroloske simptome nekaksne bolezni tud) Prozac je bil nekaksen predhodnik danasnjih izredno mocnih antidepresivov SSRI in ostalih. Slabse dodelan, ampak nekako univerzalen, pomagal naj bi za vse mozno, posebej prirejen za zenske in predpisovan celo zaradi navadnega PMS ali mentrualnih krcev! Imenoval se je v 80.letih kar tabletka srece! Ceprav ima manjsi vpliv od kaksnega Zolofta (ta je vrhunski AD, poleg Cipralexa in njunih geenrikov). Po moje zdravniki ze vedo, zakaj so razlike med Prozacom in novimi AD-ji . Zakaj je danes taka galama in nujna natancnost jemanja in popoln nadzor . Zato ker ta zdravila, AD-ji niso hec! Ni tako kot antipsihotik, ki ga lahko jemljes nekaj tednov (ce ni kaksen izredno mocan olanzapin) in tudi prenehas kar tako ali postopno in ne pades nazaj v pekel depresije ali psihoze, v nekaj dnehi si dober, podobno kot po pomierjevalu. Nic ne pride za teboj v rebound efektu po nekaj mesecih! NI brez razloga.
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: sobota, 07. januar 2012 ura: 16:22 od martinca »
|
Prijavljen
|
neimenovana
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #2 dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 20:02 » |
|
Pa se pri odvajanju od prozaca sem lahko dobesedno enostavno nehala jemat brez postopnega odvajanja in ni bilo nic negativnega.
Zaradi razpolovne dobe. Exeffor in Zoloft jo imata 1 dan, Prozac 14 dni 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
kittycat
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
|
 |
« Odgovori #3 dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 20:25 » |
|
Zaradi razpolovne dobe. Exeffor in Zoloft jo imata 1 dan, Prozac 14 dni  To zarad razpolovne dobe mi je jasno.... but still zakaj ni vec tako popularen? @martinca: malo manj nakladaj ker mislim da nisi strokovno usposobljena. Sploh tisto o antipsihotikih drzi zase.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
martinca
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #4 dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 20:56 » |
|
Kittycat, hvala za prijaznost, zrihtas ban, bos happy pol?  Jaz sem govorila o antidepresivih, ne antipsihotikih! Na tem forumu si ti bila v enih temah proti rabi antipsihotikov. Ceprav tudi ti nisi usposobljena! Nihce ti ni takrat nic rekel, da nekaj zganjati kraval okoli AP. Nisem mogla verjet, ker si tudi sama na AP in udrihas proti njim. Zdravljenje pa ne prinese ozdravitve. Preprosto, kdor zacne z njimi, tezko gre dol, pa še vedno lazje kot iz AD ! Poslusanje strokovno usposobljenih pa tudi zelo redkim resi zivljenje, enim pa ga lahko samo zavozi! Še danes so mladoletni pacienti v Stični zaprti in na visokih dozah AP. Kdorkoli to jemlje, ta ne zivi vec brez njih, ker ne more. Moje laicno mnenje o meni osebno, danes bi bla jaz dosti bolj pri pravi, ce ne bi 3 leta mladega zivljenja v dobi razvoja osebnosti prezivela na mocnih AP .
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
neimenovana
|
|
|
mina
Sodelavka/sodelavec DAM
Expert

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.056
|
 |
« Odgovori #5 dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 21:34 » |
|
Ko pa sem sprobala dobri stari prozac pa NISTA, ampak res nobenih stranskih ucinkov ne ko sem zacela ne ko sem nehala. Pa se pri odvajanju od prozaca sem lahko dobesedno enostavno nehala jemat brez postopnega odvajanja in ni bilo nic negativnega. Sama sem ga tudi jemala in lahko bi napisala isto. Brez začetnih muk (stranskih učinkov) in tudi ko sem nehala (naenkrat), je bilo čisto ok. Potem so mi dali vse neke druge stvari, pa še kar nekako gre. Prozac pa je bil res v redu. Poslusanje strokovno usposobljenih pa tudi zelo redkim resi zivljenje, enim pa ga lahko samo zavozi! Še danes so mladoletni pacienti v Stični zaprti in na visokih dozah AP. Kdorkoli to jemlje, ta ne zivi vec brez njih, ker ne more. Moje laicno mnenje o meni osebno, danes bi bla jaz dosti bolj pri pravi, ce ne bi 3 leta mladega zivljenja v dobi razvoja osebnosti prezivela na mocnih AP . Haloooo...Tisti, ki jemlje (kot praviš ti) visoke doze AP že nima samo kakšne depresije ali anksioznosti, ampak vse kaj drugega. Npr. shizofrenijo ipd sranja. Jaz jemljem tudi AP v nizkem odmerku, pa mi ni čisto nič. Sedaj ko sem malo bolj daleč od doma in spim super, ga nisem pila že par dni. Mislim...tako enih 9. In nimam niti najmanjših problemov. Ko se vrnem domov in bo "veselo" (muke, problemi ipd) pa bo verjetno spet na dnevnem redu.  Pa bom šla spet malo v tujino in ne bom jemala nič. No, hočem reči...še nikoli mi ni bilo kaj.  Zato se mi tole tvoje pisanje zdi malce za lase privlečeno.  No, ne vem.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are depressed, you are living in the past.
|
|
|
martinca
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #6 dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 21:55 » |
|
Saj jaz to isto pravim, Mina, da je ok, ce AP odrasli jemlje v precej nizki dozi, da ti uredi misli in ni tezave pri nehanju, vem to! Z AD pa so ze tezave pri nehanju! Jemanje AP nizke ali visoke doze v najstnistvu pa vpliva na razvoj osebnosti, ker takrat še ni izoblikovana. Osebnost se oblikuje skozi otrostvo in puberteto, AP pa prikrojijo vsako dozivljanje, misljenje, custovovanje in vse to skrcijo na osnove! Oseba manj pobira in manj absorbira iz vsakodnevnih zivljenjskih izkusenj, po moje je to nazadovanje dusevnega razvoja in pri tem ne mislim na bistrost, pac pa na osebnost, na duso. Pa ni v Sloveniji zakona, ki bi otroke zascitil pred to najhujso zlorabo, manipulacijo, pred izgubo samega sebe takega, v kakrsnega bi psiholosko odrastel brez kemije  Saj to : shizofrenija, psihoza, kar omenjas, evo lih to ti pravim, se zgodijo zlorabe. Nisem imela nic od tega pri malo manj kot 15 in sem prisla na doze za odlezat nekaj tednov, komaj me je dr. Bezgetova resila potem dol, zaradi anksioznosti pa sem vseeno AP v mali dozi jemala do 18. leta.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
neimenovana
|
|
|
martinca
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #7 dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 22:09 » |
|
Haloooo...Tisti, ki jemlje (kot praviš ti) visoke doze AP že nima samo kakšne depresije ali anksioznosti, ampak vse kaj drugega. Npr. shizofrenijo ipd sranja.
V mojem primeru nic shizofrenije, evo, pa sem imela unicen del mladosti. In je nekaj takih otrok v Stični, ki so pri 16 letih na visokih dozah AP zaradi samomrilnih misli in crnogledih pesmic zaradi izgube starsev kljub temu, da nimajo te diagnoze. Zato ker je zdravnica tam kralj in toliko prizadeta, da ne razume voplivanja AP ne na kratki ne na dolgi rok in da dejansko AP v srednji dozi ali mocni dozi sam po sebi povzroca depreisvnost, turobnost, pocasno dojemanje, vse kar hocejo od teh otrok, je ubogljivost na besedo in da imajo z njimi cim manj tezav! Seveda ce pa jo zdravnica dejansko sname dol iz AP, bo pa res razvoj kaksne bolezni : pamet se takemu otroku pac ni nikdar vec naucila biti brez AP, truditi pa se dohtarji s tem nocejo, ker jim je edini uspeh, da otrok opravlja solske naloge. Ce pa omenja, da bi rad bil svoboden, pa ga zatolcejo z dodajanjem AP !! Sem govorila z eno, ampak je imela zelo strogo odmerjen cas za pisanje p racunalniku in tam bila vec let! Potem je pac najlazje omenjati strokovnjake, ki vse vejo. Seveda vejo, kako otroka zasustrati z mocno ali premocno kemijo.  Potem pa jo je treba redno dalje šuštrati. Sicer eni znorijo. Kako izvedet, kaj je s temi otroci, ki so leta tu preziveli na AP in kam so sli, v cigavo oskrbo po 18. letu.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
neimenovana
|
|
|
kittycat
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
|
 |
« Odgovori #8 dne:: nedelja, 08. januar 2012 ura: 00:27 » |
|
Pa dej no martinca... odnesi debato o antipshihotikih kam drugam (odpri svojo temo). Tukaj je debata specificno o prozacu v primerjavi z drugimi antidepresivi.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
kittycat
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
|
 |
« Odgovori #9 dne:: nedelja, 08. januar 2012 ura: 06:58 » |
|
Ok sem ti ze razlozila privat tocno kaj mi je povzrocilo da sem zarolala oci. Prozac je bil nekaksen predhodnik danasnjih izredno mocnih antidepresivov SSRI in ostalih. Slabse dodelan, ampak nekako univerzalen, pomagal naj bi za vse mozno, posebej prirejen za zenske in predpisovan celo zaradi navadnega PMS ali mentrualnih krcev! Imenoval se je v 80.letih kar tabletka srece! Ceprav ima manjsi vpliv od kaksnega Zolofta (ta je vrhunski AD, poleg Cipralexa in njunih geenrikov). 1. kdo pravi da so danes antidepresivi izredno mocni? 2. posebej prirejen za zenske??? kje si to pobrala? 3. manjsi vpliv kot zoloft... spet od kje ta strokovna ugotovitev 4. zoloft vrhunski AD - tukaj pa se ze skoraj bere kot da si marketing predstavnik farmacevtske druzbe 5. dvomim da si jemala vse tri omenjene antidepresive da bi lahko kot uporabnik primerjala Kar me je zanimalo so osebne izkusnje uporabnikov in ce je morda kdo od kaksnega psihiatra ali drugega strokovnega vira dobil informacijo zakaj se ne predpisuje vec toliko. Ce spekuliram... morda samo zato ker so novejse zadeve pac bolj popularne? Ali zato ker so dokazano varnejse? Ali zato ker imajo manj stranskih ucinkov (tu na forumu dobis lih obraten obcutek)? Ali zakaj? V raznih strokovnih journalih ki jih najdes na internetu so objavljeni abstrakti raziskav a zal do celotnih clankov za navadne smrtnike ni dostopa pa tudi zmoznost interpretacije taksnih strokovnih clankov je vprasljiva - mogoce nam lahko kaksen farmacevt bolje razlozi kaksna so najnovejsa dognanja. Tako povrsinsko dobis informacije in nekako kaze na to da kaksne bistvene razlike ni, se celo raziskave imas ki kazejo na to da je ucinkovitost v primerjavi z placeboti majhna (pa bo veliko uporabnikov tega foruma povedalo da zadeve dejansko delujejo). Morda obstaja kaksen "star macek" ki je jemal prozac in je ta cisto lepo deloval pa mu je potem psihiater spremenil za kaj drugega - kaj je bil razlog za spremembo? Zakaj bi spreminjal ce deluje?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
martinca
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #10 dne:: nedelja, 08. januar 2012 ura: 13:04 » |
|
1. To pravijo zdravniki psihiatri, SSRI so danes mocnejsi in boljsi od starih AD, ki so bli v veljavi pred 30 leti, imajo tudi manj stranskih skodljviih ucinkov, z njimi, na njih, lahko tudi popivas, pa se ne mesa skup 2. To je pisalo v zenskih revijah, (ne casopisih tipa Dnevnik), ampak je pisalo v Jani, v Zdravju in v 7D - o Prozacu kot moderni cudezni tabletki za 'zenske tezave ' v 80. in 90. letih 3. Manjsi vpliv kot Zoloft ja, strokovna ugotovitev angleskih raziskav, ki trdijo, da sta najbolj mocna danasnja Zoloft in Cipralex in njuni generiki in še, da vsak AD nekomu dobro prime, odvisno od osebnosti, toda ta dva sta na splosno najboljsa za vse in pomagata vecini - ni pa tiste primerjave med PROZACOM in tema novima. 4. ne nisem predstavnik nikogar, jaz sem proti jemanju AD razen v primeru hujsih tezav (zato ker tako tezko gres dol), ampak Zoloft po izkusnjah vecine nima veliko stranskih ucinkov in ga ni tako tezko opustiti, ni tako nevaren v nosecnosti in ga tudi mladoletni lahko jemljejo, (npr. Cipralexa pa mladina ne sme.) 5. nisem Prozaca jemala, pa ga še bom, ker si me navdusila in komaj cakam, jemala sem samo dva in to Paroxat, na katerem sem se skoraj ubila in za njim pa Cipralex, (nisem Zolofta), pa berem in spremljam druzinsko znanko, ki je ze od 16.leta bila na Zoloftu, pred kratkim imela vzpone in padce, lani ji pri 23 Zoloft ni vec prijel kljub visanju in je zato sla na Cipramil (predhodnik Cipralexa), pa ni blo dobro, potem pa je sla na Cipralex in je danes z njo spet dobro. To sem prebrala iz : - navodil o zdravilih ( www.zdravila.net - uporabnik in geslo vpisi golnik, klikni na SMPC, vidis tudi ceno zdravila, ce kliknes na ime zdravila in AD stane recimo 10 ali 20 eur, navadni lexaurin pa 3 eure-, ZATO EVO,NAM RADI PREDPISUJEJO ANTIDEPRESIVE IN ANTIPSIHOTIKE, KER VEC SLUZIJO) - iz revij pred leti , pa se spomnim omnejanja Prozaca - zadnja leta pa iz angleskih linkov raznih raziskav, (kolikor jih razumem) - in najbolj zanimivo - iz linkov strokovnih srecanj in sestankovanj slovenskih psihiatrov, kjer so debatirali o ucinkovanju zdravil, še posebej se spomnim ene zdravnice, ne ne bom je imenovala, ki je ze pred 10 leti strokovno razlozila in zame prevec zapleteno, da je paroksetin najslabsi ob prenehanju jemanja (Paroxat, Paxil, Parogen), povzroci rebound efekt, ovrnitev simptomov in še hujsih, kot so bli pred zacetkom - takrat so paihiatri vsaj en drugemu te stvari priznali, ce ze danes vse pre dpacienti skrivajo in še te linke si bodo verjeli zaprli in zahtevali gesla ali dostop samo za psihiatre, zato da navadna in kemicko zlorabljana raja za dobicek drugih ja ne bi izvedela, s cim nas bodo giftali . - ce bodo res dol zaprli dostop, da ne bi nic vedeli o zdravilih, pa še vedno ostane pregleovanje hrvaskih in srbskih sestankov njihovih psihiatrov, nekje na netu mora bit in kdor isce, vse najde - pa parkrat sm bila na www.depresija.org , zdruzuje vse drzave vibse jug in opisane izkusnje vsakega zdravila
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
neimenovana
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #11 dne:: nedelja, 08. januar 2012 ura: 13:21 » |
|
jaz sem preizkusil 3 vrste ad-jev: asentra (generik zolofta), salipax (generik prozaca) in wellbutrin (generik viagre  ) vendar ne morem dati nekega mnenja glede salipaxa, ker sem ga jemal zgolj tri tedne. to je bilo še čisto na začetku, začel sem s celo kapsulo in po treh tednih stranskih učinkov zaključil. morda pa bi mi enako dobro pomagal, kot mi je nato asentra, če bi začel z manjšo dozo na začetku. še za info, razlike prozac - zoloft: 1. prozac je najmanj sedativen ssri, zoloft je nekje na sredini po sedativnosti. 2. prozac ima precej daljšo razpolovno dobo kot zoloft, torej imaš, kot si opazila sama, bistveno manj oz. nič odtegnitvenih učinkov. nekateri prozaca sploh ne jemljejo vsak dan, temveč vsak drugi ali tretji dan. 3. različne kontradikcije z drugimi zdravili. 4. zaradi različnih učinkovin (prozac - fluoksetin, zoloft - sertralin) različno vpivata na različne ljudi - torej bistvene razlike niso v končnem učinku temveč v prenašanju stranskih učinkov. 5. prozac se je izkazal za najbolj učinkovitega pri motnjah hranjenja, zoloft pa pri okm, prav tako za socialno fobijo, naj bi bil zoloft izmed boljših. to je to, kar mi trenutno pade na pamet, razlike so še druge, ampak manj pomembne, kot npr. katero zdravilo se je izkazalo za bolj učinkovito pri zdravljenju posamezne motnje, itd., vendar pa razlike niso velike.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
kittycat
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
|
 |
« Odgovori #12 dne:: torek, 10. januar 2012 ura: 10:20 » |
|
5. prozac se je izkazal za najbolj učinkovitega pri motnjah hranjenja, zoloft pa pri okm, prav tako za socialno fobijo, naj bi bil zoloft izmed boljših.
Na tole pa nisem pomislila
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
dusica
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Prispevki: 737
|
 |
« Odgovori #13 dne:: petek, 20. januar 2012 ura: 10:03 » |
|
PROZAC je bil moj prvi in najboljši Ad..SEDAJ pa imam effectiner, s katerim sem tudi dokaj zadovoljna ali nekako..bi morda, ponovno poskusila s nekdanjim prozacom, ki mi ga je tedanji bedat psihiater ukinil, ker se je ne vem česa ustrašil..  Morda bom tudi sama poskusila.. Dušica
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
tejama
|
 |
« Odgovori #14 dne:: nedelja, 22. januar 2012 ura: 12:49 » |
|
Kitty, najlepsa hvala za informacijo  *** Drugac pa tudi jaz poznam eno 40 - letno, ki kar tako po potrebi jemlje Prozac po par tednov ali mesec in neha, kot sem ji sami zazdi in nima posledic, pa ji celo osebni zdravnik nikdar nic ne rece - ne zganja nobene panike ne za apaurin ne za prozac. In ji nobene komande ne vsiljuje niti je z nicemer ne strasi! Pac pa ji samo predpise, kadar rabi, pa cetudi ne rabi. Da lazje zivi! In to osebni zdravnik, ki jo ze dolgo in dobro pozna (zenska ima nevroloske simptome nekaksne bolezni tud) Jemanje Prozaca in kateregakoli AD-ja po potrebi res NI V REDU, nasprotno; zdravljenje depresije MORA biti kontinuirano in trajati mora določen čas - ki ga določi zdravnik, psihiater ali osebni. V omenjenem primeru NE VEMO, kaj resnično reče zdravnik in kaj v resnici pove ta pacientka zdravniku. So pa nekateri AD-ji res indicirani pri nevroloških motnjah - to je običajno nevropatska bolečina. Pri tej indikaciji pa je doza in čas trajanja drugačen kot pri depresiji. Kar tako kritizirati zdravnike vsevprek res ne gre. Vendar imajo nekaj več znanja kakor mi - nezdravniki. Prozac je bil nekaksen predhodnik danasnjih izredno mocnih antidepresivov SSRI in ostalih. Slabse dodelan, ampak nekako univerzalen, pomagal naj bi za vse mozno, posebej prirejen za zenske in predpisovan celo zaradi navadnega PMS ali mentrualnih krcev! Imenoval se je v 80.letih kar tabletka srece! Ceprav ima manjsi vpliv od kaksnega Zolofta (ta je vrhunski AD, poleg Cipralexa in njunih geenrikov). Tole ne bo držalo,, če prav razumem, da naj bi bil Prozac manj močan kot novejši, izredno močni AD-ji. Tudi univerzalen ni, ker bi to potem pomenilo, da lahko pomaga tudi pri npr. vnetju srednjega ušesa. Res pa je, da so znanstveniki (zdravniki, farmacevti, biologi, ...) raziskovali vpliv na PMS in mislim, da so tudi registrirali nekaj AD-jev za to indikacijo. Pa mislim, da ne pri nas. Vendar je v tem primeru pomembno, da deluje na depresivno komponento PMS-ja. Torej spet deluje kot AD in ne kot "čudežno zdravilo" za vse. In če je ženska depresivna in se simptom izrazito kaže kot PMS - zakaj pa ne? Ni pa bil Prozac nikdar indiciran proti menstrualnim krčem. Vzrok krčem je drugačen kot depresiji in zato se daje druga zdravila. Če pa katera jemlje Prozac proti krčem (zagotovo ne po navodilih zdravnika), je to ZELO narobe. In, kako lahko govorimo o vplivu nekega zdravila? Zdravilo ima nek učinek, vpliva pa na npr. stranske učinke. AD-ji pa so dokazano primerljivo učinkoviti. Različni smo ljudje in učinek zdravil na posameznika tudi. Zdravnik vedno išče, titrira (spreminja dozo) in spreminja terapijo glede na pacienta. Nekaj pa seveda veljajo tudi splošne izkušnje, tudi drugih zdravnikom. O tem razpravljajo na raznih kongresihm srečanjih, .. in imajo določene doktrine (pravila), kako se kakšna bolezen zdravi. Zato ni prav, da zaključujemo, da ne zdravijo prav, da "nimajo pojma" ali še kaj hujšega. Lahko pa drži, da pacienti niso zadovoljni z obravnavo. To pa lahko vedno povedo svojemu zdravniku, kaj od njega pričakujejo in kaj potrebujejo. Vsi smo ljudje in verjamem, da se tudi z zdravnikom da pogovoriti. Po moje zdravniki ze vedo, zakaj so razlike med Prozacom in novimi AD-ji . Zakaj je danes taka galama in nujna natancnost jemanja in popoln nadzor . Zato ker ta zdravila, AD-ji niso hec! Ni tako kot antipsihotik, ki ga lahko jemljes nekaj tednov (ce ni kaksen izredno mocan olanzapin) in tudi prenehas kar tako ali postopno in ne pades nazaj v pekel depresije ali psihoze, v nekaj dnehi si dober, podobno kot po pomierjevalu. Nic ne pride za teboj v rebound efektu po nekaj mesecih! NI brez razloga. Tudi tole bi pokomentirala: prav nobena zdravila niso hec in tudi za antipsihotike ne moremo na splošno trditi, da se jemljejo kak teden ali mesec. AP-ji so zelo resna terapija, ki MORA ITI po navodilih psihiatra. In če delaš po svoje, si lahko kaj hitro nazaj v starem peklu. Jaz se s tem vsekakor NE BI hecala in jemala po potrebi, in to ODLOČNO ODSVETUJEM. Vsem, ki se zdravite z AD-ji in AP-ji (in drugimi zdravili) svetujem, da jemljete zdravila STROGO po navodilih zdravnika. Vsekakor pa mu morate povedati, kako delujejo, kako se počutite in kaj vas moti. Bolj ko boste sodelovali z zdravnikom, uspešnejše bo zdravljenje.
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: četrtek, 26. januar 2012 ura: 14:07 od Anchi »
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
tejama
|
 |
« Odgovori #15 dne:: nedelja, 22. januar 2012 ura: 13:16 » |
|
Hojla!
Zgleda, da sem nekaj naredila narobe, pa zgleda ves moj tekst citiran.
Znotraj, pod odstavki, sem napisala svoje mnenje. Upam, da se bom kmalu naučila, kako se to dela.
Ali pa bom vprašala kar Dušico.
Pozdravček vsem,
Mateja
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #16 dne:: sreda, 25. januar 2012 ura: 23:20 » |
|
Zaradi razpolovne dobe. Exeffor in Zoloft jo imata 1 dan, Prozac 14 dni  To zarad razpolovne dobe mi je jasno.... but still zakaj ni vec tako popularen? ker mu je potekla licenca in so na voljo generiki 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
mina
Sodelavka/sodelavec DAM
Expert

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.056
|
 |
« Odgovori #17 dne:: četrtek, 26. januar 2012 ura: 10:24 » |
|
ker mu je potekla licenca in so na voljo generiki Jaz sem imela Prozac, potem pa generik Salipax - enako ok.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are depressed, you are living in the past.
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #18 dne:: četrtek, 26. januar 2012 ura: 13:18 » |
|
ja saj ravno zaradi tega. firmi, ki je imela patent, se ga ne splača več reklamirat, zato pa bolj reklamirajo druge antidepresive. dohtarji oz. psihiatri so pa na žalost ravno toliko občutljivi na reklamo kot običajni ljudje in so včasih premalo kritičnih do "znanstvenih" raziskav, kjer primerjajo nova zdravila s placebom, ne pa tudi s starimi zdravili.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
toxicomanie
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 3
|
 |
« Odgovori #19 dne:: torek, 20. marec 2012 ura: 13:33 » |
|
Meni je prozac všeč (kolikor ti je pač lahko všeč dejstvo, da ješ AD). Dve leti nazaj sem imela Asentro, s katero nisem imela pozitivnih izkušenj... Zdravim se za depresijo in motnjo hranjenja in je boljše. Na začetku je bilo nekaj stranskih učinkov in psihiatrinja mi je predpisala še Zyprexo za spanje... Res se mi pa zdi, da Prozac ni tako "popularen"... Še jaz sem malo pobuljila, ko sem dobila recept  ... Lp 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|