FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. torek, 22. maj 2012 ura: 00:36

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: rabim pomoč  (Prebrano 269 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
dumi
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 37

« dne:: petek, 06. januar 2012 ura: 22:23 »

Večkrat berem forum in najdem koristne nasvete tokrat vas prosim za nasvet, na koncu pa se bom sama odločila. Moja težava je soc. anksioznost. Kmalu bom začela novo službo, kjer je delo z ljudmi zato sem še bolj nemirna in iščem pozornost in rešitve na vseh koncih. Poleti sem prenehala z ad, ki sem jih jemala približno tri mesece. Sedaj sem že štiri mesece brez in razmišljam da bi jih spet začela jemati. Z antidepresivi sem prenehala ker so me motili stranski učinki, vendar mi je sedaj žal. Imam  tudi občutek, da nisem imela pravih ad, po treh mesecih jemanja sem imela še vedno velike težave s spanjem ponoči.  Pozitivni učinki so bili, nisem se več obremenjevala in anksioznost je v veliki meri izginila. Bojim se začetnih vplivov ad. Razmišljam, da bi za začetek nekaj časa po potrebi jemala helex. Še vedno nisem rešila svojih slabih vzorcev misli-vedenje in me  čaka še veliko dela. Ponovno bom hodila na psihoterapije za ad se pa res ne morem odločit. Pri prejšnjih zaposlitvah sem imela velike težave, težko sem ločila dom in službo, na delovnem mestu sem večkrat težko delala.

Hvala za pomoč in lep pozdrav vsem
Prijavljen
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.090

« Odgovori #1 dne:: petek, 06. januar 2012 ura: 23:08 »

Mislim, da ni potrebno kaj dosti razmišljat in odlašat. Ad ti je, kot praviš, super pomagal, samo stranski učinki so bili nadležni. Komot lahko probaš z drugim, katerim, nima smisla, da ti mi pametujemo, vsakemu drug pomaga. Boš pa stranske učinke zelo omilila, če začneš z minimalnim višanjem doze, npr. po četrtinko tablete na teden. Tako pomirjevala verjetno sploh ne boš rabila, vsaj jaz ga nisem nikoli do sedaj rabil.

Potem pa čimprej med ljudi, ko se enkrat počutiš dobro, nima smisla počutit se dobro zaprt v krogu enih in istih ljudi. Prisilit se in probat čim več, vse najbolj skrite želje, katere ti je anksioznost omejevala. Na ad-ju boš bistveno manj anksiozna, tvoj nastop precej boljši, zato bojo tvoji možgančki registiriral nekako takole: poglej, poglej, sj u bistvu pa nisem tok bedna ampak prou razsturam, prava rožica. vajo parkrat ponoviš in nevrončki ter nove možganske povezave se začnejo ustvarjat Grin And better it feels, better it gets pomezik
Prijavljen
dumi
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: petek, 06. januar 2012 ura: 23:19 »

joj ne vem ena škatlica cipralexa mi je ostala, včeraj sem zaradi obupa že enega vzela, sedaj je vprašanje vzeti ali ne vzeti, kaj pa če mi bo slabo v službi? Ves čas samo študiram kako bo? Hvala Kinto, to je ena možnost res težka odločitev.
Prijavljen
toja
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.858

« Odgovori #3 dne:: petek, 06. januar 2012 ura: 23:38 »

rozicodam

Dumi...Kinto ti je že nekaj povedal...sama bi dodala, da je tri mesece jemanja AD očitno premalo,
zato se ti sedaj stanje slabša, jaz bi se najprej pogovorila z psihiatrom....oz. z zdravnikom in
nadaljevala...pa ne celo tabletko...četrtinko..7 dni...potem pa postopoma dodajala do polne
predpisane doze...cipralex ni slab AD in če ga jemlješ postopoma tudi stranski učinki niso
tako hudi...nikar pa ne jemlji...danes JA, jutri NE....moraš jemati redno... oki

Kaj si pa še naredila za izboljšanje...skupine za samopomoč, psihoterapije, gibanje...(sprehodi),
poskusi tudi z izpostavljanjem v družbi(morda imaš ob sebi kakšno osebo, ki ji zaupaš),
gre počasi, gre pa...korak po korak.

Tudi jaz sem imela s tem hude težave, pa se mi je stanje umirilo, še vedno sem na AD...vendar
AD samo zakrijejo simptome, jih pa ne odpravijo...pa tudi helex je lahko samo trenutna pomoč,
izogibaj se ga, ker se z njim lahko samo zasvojiš...morda ga jemlješ samo v začetni fazi jemanja
AD, potem pa stran....jaz sem se zasvojila in zdaj se že nekaj časa mučim z odvajanjem...gre,
vendar zelo počasi... kiselnasmeh

Glede na to, da se ti sedaj predvideva nova služba, bi na tvojem mestu ukrepala zelo hitro.

Dumi drži se...predvsem pa se najprej pogovori s strokovnjakom... oki

Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
krasendan
Uredništvo
Aktiven član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 78

« Odgovori #4 dne:: petek, 06. januar 2012 ura: 23:38 »

No Dumi, že tole ni ravno fino, da ješ cipralex malo ja malo ne. Najprej se posvetuj s kakim psihiatrom ali pa osebnim zdravnikom oziroma tistim, ki ti je že prvič predpisal AD. Tri mesece je izjemno malo člasa za jemanje AD, da bi bilo njihovo delovanje optimalno. Ad naj bi se jemalo vsaj okoli devet mesecev skupaj. Če zaradi AD ponoči slabo spiš, ne vem ali jih ješ zvečer ali zjutraj. Kakorkoli, potem bi bilo bolje, da jih jemlješ zjutraj.Povej zdravniku zaradi nespečnosti, ne jemlji tablet kar na lastno pest. Kinto ti je pa tudi dobro svetoval, vedno začni z manjšimi dozami, mnogi smo seciral tabletke na četrtinke in osminke, če je bilo potrebno. Prvih 14 dni je najtežje. Potem se začne počasi stanje umirjat. Vzami pa v zakup, da si trenutno v stresni situaciji, ko si toliko bolj prestrašena zaradi službe, sodelavcev in novega okolja. Tudi zato ti priporočam psihoterapijo, da imaš podporo, ki si jo tudi zaslužiš.

Vse dobro, pa le poročaj kako ti gre, prav?
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 3.755

wanna be found

« Odgovori #5 dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 08:17 »

Dumi....
Neredno jemanjen ADjev je najslabše kar lahko delaš, ker potem ne veš ali so simptomi ki jih dozivljaš
posledica stranskih učinkov, odtegnitvenih učinkov, dejanskega stresa ali ......
ADji niso čarobna palica, kot je bilo ze mnogokrat povedano, pomagajo nam da se postavimo na noge.
Potem pa je treba OJAČATI noge da lahko kasneje počasi zmanšujemo ADje in se naučimo obvladovati
misli in stres ki je v večini primerov tudi vzrok za misli in naša dejanja povezana z tem.
Prijavljen

Srce ne laže .... Tu-dum, tu-dum, tu-dum …
dumi
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 08:27 »

čist sem zmedena, bom probala kontaktirat s psihiatrom. Pred leti sem jemala aurorix in ko sem šla prebirat o njem, deluje drugače kot cipralex. Jaz se ne razumem samo mislim da cipralex serotonin dovaja, aurorix pa je zaviralec mao nekaj takšnega. Jaz se ne spomnim najbolj samo mislim, da takrat nisem imela težav s spanjem. seznojim Zdej sem vzela polovičko, da vidim kako mi bo svetoval psihiater, če ne bo boljše bom šla po druge. Zavedam se da se ni za igrat, zato bom čim prej to uredila, ker sedaj se sekiram še zaradi tablet. Aurorix je starejše zdravilo, pa mi je osebna zdravnica dala cipralex, sem jih tri mesece jemala, pa ker ni bilo spanja in po treh mesecih bi se to moglo urediti sem nehala, mi je žal. Takrat sem rekla nikoli več teh tablet, pa žal ne gre. Aurorix pa sem jemala eno leto in tudi sama nehala  Sad. Sedaj pa najdem prave ad in bom vztrajala dve leti kot mi je predpisal psihiater in neham samo z njegovim posvetovanjem. kiselnasmeh Študiram da bi mu napisala mail, po telefonu pa mu ne morem vse to razlagat, drugač ga pa še v ponedeljek pokličem.
Pozdrav vsem, napišite še kaj, ker mi to veliko pomeni in hvala za nasvete.
Prijavljen
NATIKA
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 29

« Odgovori #7 dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 11:04 »

Dumi pozdravljena!

Jaz imam panično motnjo in anksioznost, s tem se spopadam ze kar nekaj časa in glede zdravil sem ga zelo "biksala" ! Začelo se mi je po smrti moje babice ,ki mi je bila kot mama pri njej sem namreč odrasla vmes sem bila v rejništvu to je bilo od drugega leta starosti pa do prvega razreda,v drugi razred sem spet začela hoditi pri moji babici...v glavnem bilo je kar nekaj strahov ,ki so se mi naselili kot majhni deklici,ker nisem vedela komu pripadam...
Ja,da nadaljujem prozak sem jemala ena dva meseca in ,ker nisem verjela v to ,da sem je nekaj narobe s psiho,sem s tabletami nehala češ kaj bom to jedla .Prvi panični napad se mi je zgodil,ko sem pila kavo in kadila tako kot vsako jutro do takrat,prišlo mi je tako slabo,potne roke in ,ker sem se tega ustrašla mi je začelo nabijati srce in mislila sem ,da bom padla skupaj...
Potem je bilo nekaj časa dobro ,pa spet tisti občutki (spet pri kavi,in cigretu),jaz k zdravniku,da sem nekaj hudo bolna ,cela prestrašena kaj mi je ...dobila cipralex spet nekaj časa jedla in spet nehala...spet se mi je ponovilo...vmes sem zanosila in celo nosečnost je bilo vredu ,rodila zdravega fantka (sedaj ima moj sinko ze sedem let),naj povem ,da ta čas tudi nisem jemala ad,ja in potem spet ,spet tisti grozni občutki...
S tem sem ti hotla povedat ,da se s tabletami ni za igrat in tako kot so ti napisali moji predhodniki,ki verjemi,da so napol psihijatri ali pa "ornk dohtarji" res vejo iz lastnih izkušenj JIH JESTI REDNO ali PA JIH NE JESTI!!
Veš jaz temu nisem verjela ,ker sem drugače zelo komunikativna ,nisem sramezljiva, v druzbo se vklopim brez problema in tudi tezave znam premagovati,imam pa strah ogromen strah pred boleznimi ,ker imam to izgleda strah ,če bi se meni kaj zgodilo kako bi moji otroci brez mamice(to je tisto,ker jo jaz nisem imela sem si jo pa zelo zelela )brez druzine ,ki sem jo jaz tako zelo pogrešala to mislim na oba roditelja .Moja babica me je lepo vzgojila, v pošteno dekle (jaz sem imela dva mes.ko sem prišla k njej,ona pa šestdeset let)in ,ko sem se iz rejništva vrnila nazaj jih je imela ze blizu sedemdeset...
Imam dva zlata otroka,moza ,ki ga imam zelo rada torej imam vse kar si zelim,spopadam se samo sama s seboj in s tabletami...
Tako,da draga moja naredi eno kuro s tabletami to je mislim ,da devet mesecev začni jih postopoma in ne nehaj jih jesti sama od sebe ampak ,ko ti bo to rekel zdravnik!!!

Piši na forum ,beri poste,vprašaj  Smiley,jaz sicer ne pišem veliko ,ker je vedno kar nekaj,dan pa mine tako hitro ,da brezveze ,raje pokličem malo zatezim in to je to Smiley,!!!

Lepo bodi in veliko sončka ti zelim in pa eno rozico  rozicodam

Pozdrav Natika

Prijavljen
dumi
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 15:51 »

veliko ljudi ko jim omeniš ad znorijo, ampak ne morem trpet in pometat, da je vse ok. Mogoče sedaj ne bodo tako hudi stranski učinki, ker se jih je telo že enkrat navadilo, nočem več razmišljat o teh tabletih ker se mi bo zmešalo.sprijaznila sem se, da jih bom jemala kolikor bo potrebno druge ni, tako bom obvladala te neprijetne občutke in upam da bodo ad, psihoterapija, obisk skupine, branje literature predvsem pa si želim da bi delo dobro in z veseljem opravljala, to bi bil zame velik napredek.

lep dan vsem in rožico rozicodam
Prijavljen
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.090

« Odgovori #9 dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 20:03 »

veliko ljudi ko jim omeniš ad znorijo, ampak ne morem trpet in pometat, da je vse ok.

ah ne sekiraj se, oni so pač nori. mi pa nismo, zato gremo po ad-je.
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.425

« Odgovori #10 dne:: sobota, 07. januar 2012 ura: 23:13 »

Natika  rozicodam

dumi, vsi so ti zelo lepo svetovali, tako da jaz sploh ne bi veliko dodajala...

veliko ljudi ko jim omeniš ad znorijo, ampak ne morem trpet in pometat, da je vse ok.

ah ne sekiraj se, oni so pač nori. mi pa nismo, zato gremo po ad-je.
jemanje ADja se ne tiče drugih ljudi, ampak tebe..... in nismo nori in usekani, če jih jemljemo, kot so v to prepričani tisti, ki dajejo take pripombe...
Kar se tiče spanja, si bila verjetno premalo vztrajna z ADjem in spreminjanjem svojih miselnih vzorcev, ker bi se tudi to sčasoma uredilo. Ti pa predlagam, da jih piješ zjutraj in ne zvečer in pa seveda, to niso bombončki ali pa Aspirin, ki ga vzameš samo po potrebi ali občasno. AD je treba pit vsak dan, se pravi redno jemanje in postopno zviševanje...Jaz jih pijem že tri leta in pol, sem super in še jih bom pila, dokler ne bom 100% o svojem napredku, in takrat jih bom opustila....do takrat pa osebna rast, spreminjanje miselnih vzorcev, psihoterapije, branje, druženje, postavljanje sebe na 1. mesto,.........

pogum, dumi  rozicodam
Prijavljen
dumi
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: nedelja, 08. januar 2012 ura: 09:31 »

zdej sem jemala zvečer ob devetih, jutri bom zjutraj polovičko imam 10mg. se oglasim  kako gre naprej

Kinto,Lost,Krasendan,Toja,Natika, Trzinka wav

vsem ki se borite lep pozdrav rozicodam
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar