FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. torek, 22. maj 2012 ura: 00:31

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Anksiozonst, panična motnja, vrtoglavice  (Prebrano 1039 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
Simonf
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 11

« dne:: četrtek, 05. januar 2012 ura: 13:30 »

Pozdravljeni,

Sem nov na forumu in to mi je zadnje izhodišče za moje težave. Namreč obiskujem psiheatra ter osebnega zdravnika, razne preiskave, a se počutim slabo. Opredeljena mi je bila diagnoza anksioznost s panično motnjo. Zdravim se skoraj 4 leta, na začetku se je  stanje kar izboljševalo, sedaj pa se samo slabša. Jemljem cipralex 2 tableti + 1 tableto loquena ter vsak dan imam telesno aktivnost (tek+fitness).
Vseskozi imam vrtoglavice, včasih več včasih manj, predvsem med službo in po njej.Delam pa za računalnikom cca 8 ur dnevno. Trenutno si blažim simtome poleg zdravil še s tekom in fitnesom, zgleda da tudi to ne pomaga več kot tolko.
Navadno so bli simptomi močnejši v prehodnih letnih obdobjih (pomlad, jesen..), a vedno v mejah ''normale''. Tokrat je stvar drugačna, namreč krvni tlak mi je iztiril, bil sem na urgenci in so bi ga zbili in to 2x, potem se je zadeva ponovno normalizirala, tlak pa je bil še vedno povišan a ne kritičen. res je da v družini imamo težave z krvnimi tlaki, ter psiho, ampak vseeno se zdravim tolko časa, a zadeva se ne premika na bolje, imam občutek da se slabša.
Trenutno mi je krvni pritisk ponovno ponorel, počutim se slabo, nevem kaj več narest. Ali ima kdo podobne težave? Ali obstaja kaka rešitev na moje težave?
Prosim za vašo pomoč.
Hvala v naprej
LP
Simon
Prijavljen
SyncMaster
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 05. januar 2012 ura: 14:13 »

Še en tak :S
Prijavljen
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.978

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 05. januar 2012 ura: 16:21 »

Simon  rozicodam pozdravljen.

Kaj pa o tem tvojem slabem počutju pravi psihiater? Jaz imam ravno tako diagnozo kot ti (imela sem pa tudi blago depresijo) in se zdravim z Asentro.
Sicer sem tudi jaz opazila v prehodih letnih časov poslabšanja počutja...pa potem tudi ob kakšnih prehladih...utrujenosti....stresnih situacijah.

Jaz sicer nimam težav z visokim krvnim tlakom (prej obratno), zato ti glede tega res ne morem svetovati. Je pa kot en izmed stranskih učinkov pri tabletih Loquen naveden tudi porast krvnega tlaka oz. pospešen srčni utrip. Morda bi o tem svojem počutju obvestil zdravnika, ki ti je omenjeno terapijo predpisal, kajti on ti bo prav gotovo lahko kaj več povedal o tem in v primeru neprenašanja zdravila le-to tudi zamenjal.

Ti pa svetujem, da, poleg telesnih aktivnostim, pričneš tudi s sproščanjem. S tem boš namreč umiril telo...svoje misli...počutil se boš bolj umirjenega in spočitega...pa bo morda posledično tudi krvni tlak nižji.

Želim ti veliko dobrega počutja...pa piši nam še kaj  rozicodam

Prijavljen

"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe Smiley"
tiranozaver
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 233

« Odgovori #3 dne:: petek, 06. januar 2012 ura: 00:39 »

Do sedaj sem mislil, da le nizek pritisk povzroča vrtoglavico. Tvoj post in 5 minut googlanja pa sta mi razjasnila, da lahko dobiš vrtoglavico od nizkega pritiska, visokega pritiska ali spremembe pritiska (in še poškodovanih vratnih vretnec, nesreč, psihičnih izvorov... ni da ni).

Sproščanje ti bo znižalo pritisk. Vendar ne nujno vsako sproščanje. Kolikor so delali raziskave, še najbolj pomaga joga, meditacija ali tai chi chuan. Vendar tudi ti znižajo pritisk v povprečju za 10-15 mmHg, torej ne pričakuj čudežev - sploh, ker običajno rabiš 3 mesece do par let vadbe 1xtedensko, da res "padeš notri".

Veliko prej boš s sproščanjem zmanjšal anksioznost. V kolikor sta pri tebi visok pritisk in anksa povezani, boš ubil dve muhi na en mah. Sproščanje je dosti bolj potrjeno učinkovito proti anksioznosti. Proti slednji takorekoč katerakoli metoda sproščanja. Je pa res, da se vsak posameznik različno odzove na različne tehnike - ene mu pač bolj ustrezajo kot druge.

Kot rečeno, je tehnik malo morje. Lahko vprašaš svojega psihiatra, katero bi ti on priporočil. Nekaj glavnh je navedenih v DAMovi knjigi Obvladajmo anksioznost (http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_remository&Itemid=80&func=download&id=59&chk=4af518c8fabfe4f7045de91be00c47b5&no_html=1 , stran 52-57). Veliko jih je naštetih na forumu (http://www.nebojse.si/Forum/index.php/board,26.25.html).

Izberi eno in jo pridno vadi kak mesec. Če ne bo nobenega izboljšanja, vzemi drugo. Nikakor pa ne vzemi pet tehnik naekrat, ker ne boš nobene dovolj dobro izvajal. V nobenem primeru pa ne preglej stvari na hitro, reči "ah, to je pa res enostavno" in pozabiti na vse skupaj.
Prijavljen
Simonf
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: sreda, 11. januar 2012 ura: 11:39 »

Zdravo,

Ponovno se oglašam Grin. Postopoma sem opustil loquen in moram rečt, da je stanje boljše, tudi pritisk se mi je zaenkrat umiril, vendar jemljem tudi terapijo za pritisk. Počutje je dosti boljše, ampak vsak dan je na sporedu redno tek in fitness.
Psiheatrinja mi je zamenjala tablete, in sicer prej sem jemal kot osnovno zdravilo cipralex in to je skoraj že 4 leto, a zadeva pride do neke točke in potem ostane in niha. Sedaj postopoma opuščam cipralex in menjujem na Zoloft, ki mi ga je predpisala psiheatrinja. Ali ima kdo izkušnje s tem zdravilom? kako se obnese.

Se vam zelo zahvaljujem za vaše predloge.
lp
Simon
Prijavljen
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.603

« Odgovori #5 dne:: sreda, 11. januar 2012 ura: 15:56 »

Simon, pozdravljen! rozicodam

Jaz sem ena izmed tistih, ki tudi jemlje Zoloft. Sem izredno zadovoljna. Mogoče je dobro, če si prebereš še izkušnje različnih uporabnikov glede Zolofta.

Povezavi sta tukaj:

http://www.nebojse.si/Forum/index.php/topic,8358.msg213252.html#msg213252

http://www.nebojse.si/Forum/index.php/topic,3235.0.html.

Če imaš čas, si malo preberi.

Moje izkušnje so pa naslednje: začela sem ga jemati v začetku maja in ga višala za 1/4 na 14. dni. Izboljšanje sem jaz začutila po petih mesecih, ampak jaz sem res počasi višala in tudi za mojo OKM so predpisane višje doze. Nisem imela stranskih učinkov, ker sem višala počasi.

Mene je Zoloft resnično rešil. Prej sem hodila še na psihoterapijo (kar hodim še sedaj) in intenzivno delala na sebi, ampak rezultati so bili enostavno premajhni.

Skratka, jaz imam z Zoloftom samo pozitivne izkušnje. Nisem pa imela enake simptomatike kot ti, ampak tudi precej zoprno ~ tako kot ti.

Lepo bodi!
Prijavljen
lisica
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: petek, 13. januar 2012 ura: 17:40 »

Živjo, Simon! Smiley

Tudi jaz jemljem Zoloft in sem, tako kot Janja, zelo zadovoljna. Začela sem s 50 mg in po dveh tednih šla na 100 mg. Spremembe na boljše, oz. da se nekaj dogaja v tej smeri sem začutila že po dveh tednih, po kakšnih treh mesecih se je stanje nekako stabiliziralo (jemljem pa ga sedaj pol leta). Paničnih napadov nimam več in tudi tesnoba je izginila.

Sporoči kaj, kako ti gre rozicodam
Prijavljen
Simonf
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: nedelja, 15. januar 2012 ura: 18:59 »

Zdravo,

Najprej se vam zahvaljujem za vse vaše nasvete, zelo so mi v pomoč.  clap
Sedaj se mi poraja ena dilema, in sicer: Psihetrinja mi je predpisala, da naj počasi ukinem Cipralex in nato en dan pavze, nato pa naj grem na Zoloft. 1. korak sem storil, in sicer sem ukinil cipralex v tednu dni in sicer iz 20mg (2 tableti) sem vsak dan zmanjševal za pol tablete. Trenutno ne jemljem nič in je že 3. dan in moram rečt, da se počutim dosti boljše kot prej ko sem jemal. Vrtoglavice so se mi za 90% zmanjšale, krvni tlak se mi je stabiliziral, sem bolj bister v glavi, boljše in z dosti manj napora razmišljam, po 7 mesecih se mi je zbudila zelja po spolnosti, kar me zelo veseli.  Embarrassed, skratka same pozitivne lastnosti.
Sedej imam to dilemo ali naj sploh začnem jemati Zoloft ali ne.
Kaj mi svetujete? Potrebujem vaša mnenja, seveda se bom tudi posvetoval  z psiheatrinjo.

Hvala za vaše nasvete.

LP
Simon
Prijavljen
martinca
Druge motnje
Expert
*
Prisotni Prisotni

Prispevki: 1.540

« Odgovori #8 dne:: nedelja, 15. januar 2012 ura: 19:11 »

Iz 20 mg cipralexa iti dol pa ni macji kaselj in je nemogoce skoraj, da nimas odtegnitvenega simptoma  sicer pa si prekinil v samo 1 tednu, zato te to najbrz še caka. Jaz Zolofta nisem jemala, ampak ce ti je tako rekla, potem takoj zacni z Zoloftom, s katerim bos preprecil hudo poslabsanje in ostani vsaj na vzdrzevalni dozi, ce ze noces terapevtske doze. Morda pa je vzdrzevalna dovolj, bos videl sam. Ce bos zdaj fasal odtegtniveni sindrom, ga moras  pripisati prehitremu odhodu iz Cipralexa in ne uvedbi Zolofta! Takrat kar naprej jemlji Zoloft in bo bolje .
« Zadnje urejanje: nedelja, 15. januar 2012 ura: 19:18 od martinca » Prijavljen

neimenovana
lisica
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 16. januar 2012 ura: 18:04 »

Tudi jaz mislim, da če ti je psihiatrinja predpisala Zoloft ga začni jemati oz. ne ga ne-jemati brez posveta z njo:) 

lp pomezik
Prijavljen
saso84
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3

« Odgovori #10 dne:: sreda, 01. februar 2012 ura: 12:24 »

lep pozdrau vsem skupaj.
nnaj vam na kratko predstavim moje živlenje z paničnimi napadi.
pred petimi leti sem dobiu prvič ta napad ,,,bilo je nevzdržno ,razbijanje srca,tesnoba v grlu ,dušenje,mraulinci po celem telesu skratka misliu sem da umiram.nato sem se odpraviu v bolnišnico,tam sem seveda dobiu inekcijo za pomiriteu in napotnico z psihijatra,.psihijater mi je napisau cipraleks in apaurin,prvih 14 dni so bili stranski učinki zelo močni skoraj nevzdržni.
mato se se moji napadi sčasoma oblažili nikoli pa niso čisto izginili.
seveda sem umes nehau jemati cpraleks pa je bilo kakai mesec vredu pol pa jovo na novo napadi .sedaj mi je psihijatrinja napisala valdokosan in leksaurin,na začetku sem jemau 25 mg valdoksan ker mi ni pomagalo mi je dozo svišala na 50 mg in leksaurin.stranski učinki so bili seveda zelo prisotni glavobol vrtoglavica slabost,morete vedet da se na začetku jemanja anti depresivov simptomi se poslaššajo glede napadou,pol pa se žačne izbolševanje.ker  taki napadai nikoli ne izginejo čisto,,,no pri meni sem se odločiu da grem k psiho tarapeutu.če veste kateri je v mb ali okolici dober mi ga prosim predlagajte.

wav wav wav wav wav wav wav wav wav
moramo pa vedet če si sami nebomo pomagali nam nebo nihče,zdrauniki nam nastavijo pot do zibolšave sami pa moremo stopat po njej pa če tudi je hudičevo teška..moremo je prehodit ker se splača BAJE.ker mene to ful uvira v mojem živlenju...
drugace pa držim pesti za vse da se pozdravimo Smiley Smiley Smiley Smiley rozicodam
Prijavljen
martinca
Druge motnje
Expert
*
Prisotni Prisotni

Prispevki: 1.540

« Odgovori #11 dne:: sreda, 01. februar 2012 ura: 14:28 »

seveda sem umes nehau jemati cpraleks pa je bilo kakai mesec vredu pol pa jovo na novo napadi .sedaj mi je psihijatrinja napisala valdokosan in leksaurin,na začetku sem jemau 25 mg valdoksan ker mi ni pomagalo mi je dozo svišala na 50 mg in leksaurin.stranski učinki so bili seveda zelo prisotni glavobol vrtoglavica slabost,morete vedet da se na začetku jemanja anti depresivov simptomi se poslaššajo glede napadou,pol pa se žačne izbolševanje.ker  taki napadai nikoli ne izginejo čisto,,

Pozdravljen  rozicodam

Vidis vzrok napadov? Ker si nehal jemati cipralex, ki je zelo mocan AD. Jemal bi ga dalje, morda iz 10 mg sel na 15 mg ali pa menjal AD. Samo nehati ne bi smel. Ali imas tezave z nespecnostjo? Jaz tudi in jemljem zvecer lexaurin. Naj ti ta kombinacija dobro prime. In koliko imas lexaurina dnevno? Jaz ga vzamme 1 tbl + 1/2, 1'5 mg tablete.
Si mogoce kdaj kadil travo? Ta mehka droga tudi rada sprozi zacetek panicne motnje.
Prijavljen

neimenovana
saso84
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: petek, 03. februar 2012 ura: 11:16 »

[/quote]

Pozdravljen  rozicodam

Vidis vzrok napadov? Ker si nehal jemati cipralex, ki je zelo mocan AD. Jemal bi ga dalje, morda iz 10 mg sel na 15 mg ali pa menjal AD. Samo nehati ne bi smel. Ali imas tezave z nespecnostjo? Jaz tudi in jemljem zvecer lexaurin. Naj ti ta kombinacija dobro prime. In koliko imas lexaurina dnevno? Jaz ga vzamme 1 tbl + 1/2, 1'5 mg tablete.
Si mogoce kdaj kadil travo? Ta mehka droga tudi rada sprozi zacetek panicne motnje.
[/quote]

pozdravljena 

Ne nevidim praviga vzroka.  ja imam probleme z nespečnjosti in to velike težave,večina dneva sem utrujen,jaz mam 1/2 na dan 1"5mg.valdoksan pa jemlem zjutraj pa zvečer eno po 25 mg.ja sem kadiu travo ,,,kr dosti zaj pa že leto dni ne več.kake ad pa maš ti?se maš panične napade?mene najbol grabijo če sem kje sam...ko pa je ob meni partnerka pa se počutim najbolše ona je zame odrešitel in bok!!!!!!!! :clap:sam jaz je nočem z tem obremenjevat ker se mi zdi da jo preveč obremenjujem in nima več časa zase,,,ki ga seveda more met vsaka ženska,Maš kaki nasvet.glede tega,.partnerko pa iz vsega srca ljubim in je nočem zgubit zaradi prevelikega pritiska nanjo,
 Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss :-
kako pa ti prepričuješ napade in kje jih dobivaš pogosto?

lep dan še naprej saso
Prijavljen
jana1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4

« Odgovori #13 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 21:37 »

Živjo!
Tudi jaz imam podobne probleme kakor vi. Občutek tesnobe, razne fobije in napadi panike, me spremljajo že 5 let. S tem mi je zelo težko živet, ker se nikamor ne premakne. Sama delam napake s tem, ko neham jemati antidepresive in ko se mi stanje tako poslabša, da več ne zmorem, jih spet začnem jemati.. Stara se 23 let in   sem mamica eno leto stari hčerki.. S partnerjem se ne razumeva najbolje, ker imava popolnoma različen pogled na svet.. Za vse kar se slabega zgodi, se kriva jaz.. Za vsak prepir nosim krivdo jaz.. Živiva v dvosobnem stanovanju z njegovimi starši..?? Nenormalno.. Odločila sem se, da bom s hčerko odšla, vendar me pa ZELO skrbi, kako bom premagovala vso to tesnobo.. Naj povem, da sem ponovno začela jemati AD (Asentra). In upam, da se bom tega tudi držala.. Ali ima kdo kakšen nasvet, kako preusmeriti misli, kako se še na nek dodaten način poskušam spraviti iz tega...  unsure
Prijavljen
MucaMaca
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 375

« Odgovori #14 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 22:22 »

Jana, ker nimam izkušenj s tesnobo, ti ne znam svetovati glede tega. Ampak, glede na to, kako opisuješ situacijo, ti vse skupaj otežuje tvoj partner in vajine življenjske okoliščine. Zato menim, da če si se odločila oditi, bo potem lažje, ne težje. Vse dobro ti želim.
Prijavljen
jana1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #15 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 23:17 »

Hvala mucamaca... Upam, da mi uspe, ker tako res več ne gre... Sad
Prijavljen
marina
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 667

« Odgovori #16 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 23:21 »

jana seveda ti bo uspelo
držim pesti
Prijavljen

Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost - ampak za vesolje nisem povsem prepričan.«
A. Einstein
jana1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #17 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 23:45 »

Hvala tudi tebi marina Smiley
Z vašo pomočjo mi bo lažje Smiley
Prijavljen
saso84
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #18 dne:: petek, 10. februar 2012 ura: 22:34 »

lep pozdrau,

za napade panike se mores postaviti v bran pred napadom.ko boš čutila da te prijema panika ji reči kaj bi rada sem močnejša od tebe.pa se sooči z njo in boš videla da bo bolje.vem pa da so občutki nevzdržni in da misliš da je po tebi..sam ni tak še dobeden ni umr  zaradi paničnega napada.kake ad jemleš? oki

bodi močna lep pozdrau saso wav
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar