FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. torek, 22. maj 2012 ura: 00:27

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: samozavest  (Prebrano 1405 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Emma
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6

« dne:: torek, 19. avgust 2008 ura: 20:38 »

Pozdravljeni!

Pišem, ker trenutno ne najdem drugačnega izhoda, kot da dam vse skupaj ven. Nočem klicat ljudi okol in jih prosit, naj mi pomagajo, ker vem da mi ne morejo, ker je vse na meni. jst sem edina, ki lahko reši to težavo. bliža se mi izpit, zadnji, ki je pogoj da napredujem za naslednji letnik-nisem se začela prepozno učit, saj se učim že od julija, samo snov mi ne leži preveč in se moram precej truditi. in kje je težava, imam še približno polovico snovi za predelati, vendar me grabi panika, strah pred neuspehom in posledično se zvezka še dotakniti ne morem. najhuje pa je, da se mi to ponavlja vedno znova. vedno ko imam kakšno zadevo, ki je precej pomembna in neuspeh lahko prinese za sabo precej neprijetne posledice, me grabi strah pred njim. da mi ne bo uspelo-to si ves čas dopovedujem. največji paradoks pa je, da se mi kakšen neuspeh dogodil le enkrat-pa še to zaradi drugačnih vzrokov, drugače sem pri opravljanju izpitov zelo uspešna in dosegam visoke rezultate. pa se mi vedno pojavi taka kriza. pravzaprav ne razumem sama sebe in tudi drugi, ki me poznajo ne razumejo kako se mi lahko to dogaja. preprosto ne zaupam si, da mi bo uspelo. enako je s tem, ko se usedem za knjigo, nikoli nisem dovolj zadovoljna s tem kar znam. jezna sem nase, ker se ne morem in ne znam imeti pod kontrolo in ne dopustim svojim sposobnostim, da pridejo na plano. ves čas se blokiram, s svojim strahom in nevero vase.
sita sem že te zgodbe, ki se pojavlja vedno znova in frustracij, ki si jih ustvarjam in me tako zelo ovirajo.  kako naj ustavim misli, ki mi ves čas hodijo po glavi, kaj bo če mi ne uspe, kako bom zdržala-saj vem da so nesmiselne, ampak strah je prevelik. ne znam se pomiriti, časa mi zmanjkuje...
Koliko zunanjih potrditev še potrebujem, da si bom počasi začela verjeti, da sem pa vendarle sposobna tudi sama kaj doseči..... in hudo mi je zaradi ljudi okoli sebe, ker izgleda da nič ne naredim da bi se zadeve izboljšale in jih obremenjujem, s težavo, ki sem jim zdi povsem nesmiselna, pa res nočem biti nadležna....

oprostite temu dolgemu postu, samo morala sem nekako sprostiti napetost.

lp
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 4.530

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #1 dne:: torek, 19. avgust 2008 ura: 21:33 »

Prv amožnost:
Napiši si kolikokrat si uspešno opravila izpit.
In kolikokrat nisi opravila izpita.
Razmerje bo v prid narejenim, kajne?

Vprašaj se:
ALI BOM IZPIT OPRAVILA BOLJE, ČE SE GA BOJIM?
Odgovor bo verjetno NE.
Torej je bati se nesmiselno saj ti strah nič ne koristi k uspehu izpita.

Druga možnost:
Kaj bo če izpita ne narediš?
Se bo podrl svet? Ne bo se.
Pač boš živela nekaj časa po planu B.

Tretja možnost:
Snov razdeliš na posamezne segmente, sklope.
In tako veš, da imaš za seboj že 5/7 preštudiane snovi, kar ni mačji kašelj.
Imaš potrditev, da že nekaj znaš...da si nekaj uspešno predelala.

Ajde punca...itak da zmoreš!!!
In uči se zase, ker te zanima, ker bi to rada znala.
Izpit gor ali dol.
Vmes pa si privošči, gibanje v naravi, ples, sprostitev...
Pol je glava bolj bistra za učenje!
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 3.755

wanna be found

« Odgovori #2 dne:: torek, 19. avgust 2008 ura: 21:38 »

Kot bi opisovala moje ucenje pred leti, ko je bil vsak izpit kot bi delal maturo.
TOda takrat sem mislil da pac tak sem...in da je to normalno da me je strah.
Dokler se nisem sesul in pristal v bolnici....se postavil na noge in koncal solanje.
Toda.....strahci so ostali le malo bolj sem se znal soociti z njimi.
Dokler ni prisla prava bolj resna zveza...in......strahci so vodili spet ... navzdol.

Vsem tem strahcem ki so se selili iz situacije v situacijo pa je bila misel :
Da nisem dovolj dober, vreden zaupanja in ker sem se vedno dokazoval DRUGIM.
SAma si napisal da isces zunanje potrditve, ki pa jih ni in ..... s tem ....izguljas zaupanje vase.

Tudi meni so samo enkrat rekli da nisem sposoben in da naj se ne mesam....in sem zacel verjeti
in ko je slo kaj narobe....je bila ta misel vedno mocnejsa in je postala del mene.

Prijavljen

Srce ne laže .... Tu-dum, tu-dum, tu-dum …
Emma
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6

« Odgovori #3 dne:: torek, 19. avgust 2008 ura: 21:50 »

Hvala obema za odgovor!

Aslan, vse te tehnike sem že probala, ampak ko pride čas, se preprosto ne znam umirit, pa naj se trudim še ne vem kako. Preprosto v tistem trenutku nisem tega sposobna, čas pa beži. Sj ko potem pomislim nazaj, vidim da je blo nesmiselno. Ampak prek teh kriz vedno težje prehajam. Problem pa je, da trenutno nimam plana b. In preveč stvari je v igri, da mi ne bi uspelo-preveč me je strah neuspeha trenutno, ker si ga ne morem privoščit  Cry
Ne Lost, pri meni je paradoksalno ravno to, da vedno znova dobivam zunanje potrditve, vedno znova pozitivne potrditve, pa jih nikoli ne vzamem resno. Ker je negativno prepričanje o sebi pri meni tako ukoreninjeno, da jih ne vzamem resno, oz sem prepričana da drugi pač že ne morejo oceniti, sj sama vem, da ni vse tako briljantno....
Eh ja, upam da me bo tale kriza kmalu minila, moram me  Cry
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.307

vsi smo orli

« Odgovori #4 dne:: sreda, 20. avgust 2008 ura: 08:06 »

...da vedno znova dobivam zunanje potrditve, vedno znova pozitivne potrditve, pa jih nikoli ne vzamem resno.....

in čemu jih jemlješ kot nekaj brezveznega in daleč od resnice, čeprav je dejstvo, da so zunanje potrditve pravilne in dejstvo je tudi, da ti sama kljub vsemu veš, da SI sposobna?

...Ker je negativno prepričanje o sebi pri meni tako ukoreninjeno, da jih ne vzamem resno, oz sem prepričana da drugi pač že ne morejo oceniti, sj sama vem, da ni vse tako briljantno....

in od kje to prepričanje, kdo ti ga je vcepil v glavo?
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
OLJA
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 442

« Odgovori #5 dne:: sreda, 20. avgust 2008 ura: 08:49 »

Kadar ima moja hči kakšen izpit na faksu in jo je strah ji vedno pravim. Skuliraj se in si govori saj znam saj zmorem. Če pa se ti zatakne imaš še vedno naslednjič priliko ponoviti.  Zato mi včasih pravi še dobro da se vedno pred izpitom spomnim na tvoje besede.  Zato si tudi ti ponavljaj saj bo šlo, če pa ne pa ni konec sveta, še bodo drugi termini.   Saj vemo da si sposobna zato brez panike  !   LP OLJA rozicodam
Prijavljen

OLJA
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.864

« Odgovori #6 dne:: sreda, 20. avgust 2008 ura: 09:10 »

Zato si tudi ti ponavljaj saj bo šlo, če pa ne pa ni konec sveta, še bodo drugi termini.   Saj vemo da si sposobna zato brez panike  ! 

Tole je OK Olja. Samo preveč krat ponavljat ni dobro. Tudi zate ne. Kaj če bi poskusila v prvo. Če boš takoj pokleknila, se boš drugič še slabše počutila. Vzemi si čas. Ne letaj drugemu v objem. Živi malo sama in si naberi izkušnje. Včasih svoboda lepše izgleda ko si za rešetkami. Ta čas dobro zanaliziraj kaj si, kdo si, kaj želiš. Kakšen realen pogled od zunaj na tvoj zakon in vse ostalo dobro dene. Pa ne sprašuj prijateljice. One bodo potrdile vse kar rečeš, ker te imajo rade.

P.S. Imam te na sumu, da se hočeš izmakniti pa ne veš kako. Kar koli odločiš bomo ob tebi. Smiley
Prijavljen

alexx Afro 
OLJA
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 442

« Odgovori #7 dne:: četrtek, 21. avgust 2008 ura: 08:48 »

Alexx  -  Ja draga moja dva dni nazaj sem skoraj postavila prijatelja pred vrata ko mi je filozofiral kaj bi on naredil v mojem novem stanovanju in kako bi opremil. Pa sem mu rekla : " Ti si tam doma in imaš tako kot tebi paše, jaz te nikoli ne kritiziram kako imaš, zato pusti meni moje sanje kako opremiti moje stanovanje."  On mi pravi da hočem vse naenkrat. Pa sem mu rekla da sanjati ni greh, saj vendar vem koliko sem finančno sposobna naenkrat.  Če ne gre ta mesec pa počaka kakšna stvar na naslednjega ali pa še naslednjega. Veš ne grem živet k njemu in tudi rekla sem mu da hočem živeti svobodno, da se ne bova videla vsak dan. Sicer je zavihal nos ampak saj se bo unesel, saj pravi da me noče izgubiti.
Zato bo pač moral malo potrpeti z mano. OLJA rozicodam
Prijavljen

OLJA
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar