FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. torek, 22. maj 2012 ura: 00:19

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Kombinacija Cipralex, Torendo, Valdoxan  (Prebrano 361 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
pihc
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3

« dne:: nedelja, 01. januar 2012 ura: 13:50 »

Dragi sotrpini,

Mogoče kdo pozna kombinacijo, ki sem jo omenil v naslovu.

Zanima me še, sedaj jemljem že dva meseca cipralex 20 mg, torendo in eglonyl.

V vseh navodilih piše, da mine depresija, men je sicer že bolje, samo nimam nobene volje in nisem še srečen.

Kdaj predvidoma se te stvari poštimajo?

Hvala Pihc
Prijavljen
martinca
Druge motnje
Expert
*
Prisotni Prisotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.540

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 01. januar 2012 ura: 16:59 »

Odvisno je tudi od doze  in od tvoje diagnoze, kaj imas? Koliko mg imas Eglonyla in koliko imas Torrenda? Vcasih je mora bit vec, drugic pa manj. Zdravnik vidi, kako si po dolocenem casu, kako ti je dobro prijelo ali pa ne in ti jo prilagodi. Povej mu.
Prijavljen

neimenovana
pihc
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 01. januar 2012 ura: 18:23 »

Odvisno je tudi od doze  in od tvoje diagnoze, kaj imas? Koliko mg imas Eglonyla in koliko imas Torrenda? Vcasih je mora bit vec, drugic pa manj. Zdravnik vidi, kako si po dolocenem casu, kako ti je dobro prijelo ali pa ne in ti jo prilagodi. Povej mu.

O martinca, končno se kdo zmeni zame.

Doze mam pa takole 20 mg cipralex, 1 mg torendo, 2 krat 50 mg Eglonyla.

Pa kar dva meseca že, razmišljam, da bi dodal še valdoxan.

Kaj misliš, aja gam mam
Prijavljen
martinca
Druge motnje
Expert
*
Prisotni Prisotni

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 01. januar 2012 ura: 18:58 »

Izgleda da nimas prevelikih doz antipsihotikov...
Imas pa zelo visok odmerek antidepresiva. Bistveno vec kot je obicajno, doza pa je odvisna od diagnoze in tezavnosti .

Obicajno se ga V PRVEM ZDRAVLJENJU jemlje srednja terapevtska doza. Pri depresiji in panicni motnji je to 10 mg oz. 15 mg. Ponavadi celo samo 10 mg, pa ceprav je panicna motnja. Ti pa imas v prvo kar 20 mg, saj si moral cist otopeti!  pomisli

Ce pa gres zdaj na 10 mg Cipralexa, pa bo zacasno, ta depresija mogoce ojacana, vendar se bos popravil. Toda manj bo otopelosti. Nakar se bos ti v roku 3 mesecev fino popravil in obcutil kaj vec volje. In bos to tukaj tudi povedal  oki Ker na toliko antidepresiva zdaj ni cudno, da ti je vse ravno. Pa si potem brez volje. J20 mg ga imajo hudooo panicni ljudje ali pa stari macki. Taki ki jemljejo cyipralex 10 mg po 10 let in jim ne prime vec, zato si ga morajo zvisati na 20 ali 25mg. Kaj pa bos takrat, ko ti 20 mg ne prime vec. Malo vprasaj zdravnika. Reci da sem jaz rekla.

Ocitno nimas psihoze, saj  imas predpisanega samo 100 mg Eglonyla (bolj natancna razlicica tega zdravila je Solian, ki ima bistveno manj skodljviih ucinkov - lahko menjas, je ista stvar).

Teh 100 do 150 mg Eglonyla (Soliana) dnevno deluje samo antidepresivno. Povisa vsebnost dopamina, ki cloveku daje volje!

Ce pa bi ti imel psihozo, pa bi moral jemati 200 mg ali 500 Eglonyla, (Soliana), zato si mislim, da  nimas shizofrenije. 

Zal pa zaradi toliko cipralexa (20 mg) seveda spodbudni vpliv Eglonyla ne more priti do izraza, ki bi ti dajal volje do zivljenja : to je staro in dobro delujoce zdravilo. Vendar ga danasnji mocni SSRI antidperesivi  ( 100 do 150 mg dnevno se daje Eglonyla dnevno proti depresiji! Kdor pa ima najmanj 200 mg ali 400 mg Eglonyla recimo, ima psihozo (privide, prisluhe in ta doza ne deluje antidepresivno kot 100 do 150 mg eglonyila).

Proti psihozi se daje najmanj 2 mg Torenda dnevno. Torje je nimas.
Torendo 1 mg , kar imas ti, pa deluje bolj stabilizirajoce proti prehitevanju misli in pomaga proti vedenjskim motnjam. Sam zase ves, kaksen si a kaj so ti rekli.  Proti takim otnjma misljenja in odzivanja se starim ljudem recimo daje tudi samo 0'50 mg dnevno (pri starih ljudeh 2 x po 0'25 mg dnevno).

Ves kaj bi jaz na tvojem mestu naredila? Tvegala bi padec razpolozenja, itak samo zacasnega za 1 do 2 meseca in bi raje sla na obicajno dozo Cipralexa 10 mg dnevno, na  150  mg Eglonyla (namesto njega bi prosila za nvejsi Solian) in na 0'50 mg Torenda. Ce bi se zdravnik strinjal.

Ne pozabi : najlazje in skoraj brez tezav/posledic je dozo teh zelo mocnih zdravil mozno spreminjati v samem zacetku zdravljenja  pomezik  nI posledic hude deperesoje, ni hudega padca, kakrsen nastopi nekje po 6 mesecih ali nkaj letih ko gre oseba manjsati...

Zmen se z zdravnikom, ce bi to slo , ce nisi v preteklosti lih pameti zgubil ob panicnem. In potem  pridi povedat, kak si! Jaz ti skoraj garantiram, da bos po prehodnem poslabsanju nato zelo vredu na teh dozah, morda celo sel iz 150 mg nazaj na 100 mg eglonyla pz. soliana, kar bos pac imel.   Smiley
Prijavljen

neimenovana
toja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.858

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 01. januar 2012 ura: 19:17 »

Pihc...morda bi ti malo več opisal tvoje stanje...veliko zdravil imaš in kolikor sem videla
jih jemlješ samo dva meseca..., nikar ne dodajaj sam ničesar, temveč se pogovori z zdravnikom.

Nikakor pa se stanje ne more popravit v tem času, pa tudi druge stvari kot je gibanje,
sproščanje ter morda psihoterapija ne bi bile odveč... oki

Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
martinca
Druge motnje
Expert
*
Prisotni Prisotni

« Odgovori #5 dne:: nedelja, 01. januar 2012 ura: 19:18 »

Ni mi jasno, od kod si zdja prisle na valdoxan, ce ga sploh ne jemlje,s zakaj o tem pises v naslovu.

Tako zmeden kot si glede tablet, ki te zanimajo, pa tudi zaradi nacin , da "kocno se kdo zmeni zate", ti kar lepo ubogaj dohtarje  oki
Prijavljen

neimenovana
pihc
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 02. januar 2012 ura: 08:27 »

Joj, hvala za tako izčrpen odgovor.

wav

Danes sem zmanjšal cipralex na 1,5 mg, in upam, da bom manj otopel pa brez otegnitvenega sindroma.
Moram pa še povedat, da se z mojo psihijatrinjo vse pogovoriva kar po telefonu in sploh več ne vem komu naj zaupam. Ona pravi "probite, pa boste videl", kot, da bi jedel bombone.
Res pa je, da sem depresivno epizodo z dodatkom panike in strahu, ter tesnobe, sedaj doživel že drugič.
S cipaleksom sem začel zoped 4.11 2011 in sicer najprej en teden polovičko, potem dva tedna celega, potem sem dodal še pol in sedaj sem že en mesec na 20 mg.
Pa sem opazil, da so simptomi depresije odšli, vendar v meni je skos nek čuden občutek.
Nimam volje, ničesar se ne veselim, ni mi da bi šel v službo .....sem kot zomby.
Zna bit, da mi ta cipralex dela težave.

Bom sedaj zmanjšal cipralex in videl.
V kolikem času se to čuti???

Aja pa še to, sedaj sem tudi zmanjšal cigarete, ne pijem več kave, veliko sem zunaj s psom itd. Ker vsi na forumu pravijo" veliko se gibaj, hodi v naravo" in jaz vse to počnem pa še vedno nič.
Moje stanje je pa tako. Zjutraj,ob 7.00, ko se zbudim sem ok, potem pojem to goro tablet in nekje ob desetih imam težave in otopelost, ki se vleče nekje do osmih zvečer, potem pa kot bi orezal, spet bi lahko ustvarjal, sem poln idej, se počutim dobro.
Zato me jutra tako strašijo, ker moram preživet čez dan, da sem zvečer lahko spet ok.
Res ne vem v čem je fora.
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 02. januar 2012 ura: 08:42 od pihc » Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.425

« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 02. januar 2012 ura: 10:38 »

Pihc nehvala, ne igraj se z zdravili. Ne višaj, nižaj in ne menjaj nič na lastno roko. To niso bombončki, kot si že sam ugotovil.
Potrebno se je držati navodil. Splog pa, če boš dozo spet znižal, bodo stranski učinki, v bistvu pa ne boš čutil nobene spremembe. Kar se tiče anksioznosti imaš pravo dozo. Eglonyl pa bi ti moral razpoloženje že malce dvigniti. Četudi nimaš volje do ničesar, se prisili in pojdi ven na sprehod vsak dan za eno uro, počutje se po določenem času spremeni. rozicodam rozicodam
Prijavljen
martinca
Druge motnje
Expert
*
Prisotni Prisotni

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 02. januar 2012 ura: 13:45 »

Pihc, zmeni se s psihiatrom. Kot ti je rekla Trzinka, ne delaj na lastno roko. Ker je to nevarno! Vceraj sem ti takoj povedala SVOJE OSEBNO mnenje, samo nisem zdravnik, v bistvu te sploh ne poznam, ne vem, kaj vse se ti dogaja, zato pusti moj odgovor, kot da ga ni!

Vprasas ze lahko, ampak zdravniki ponavadi detajlov ne poznajo tako zelo kot mi, ki smo (bili) uporabniki : plus tega pa ti bo en drug uporabnik (ne jaz) povedal cist drugacno  razlago, kot pa si jo bil slisal od mene! In pazi, ker znas imeti celo veliko sranje v vsakem primeru, ko karkoli naredis na svojo roko leov primeru strinjanja z zdravnikom - veliko je primerov hudega nihanja in poslabsanja prav na podlagi samovoljnega spreminjanja doze! Zato res samo  vprasaj zdravnike, kako in kaj, odkod otopelost. Ampak c ti zmanjsa antipsihotik, pa bos še bolj poln energije in bos imel te skrjanosti in nihanja toliko vecje!

Kolikor jaz poznam nacin razmsljanja zdravnikov, oni otopelosti skoraj nikdar ne pripisejo ucinkom antipsihotikov in previsoki dozi antidepresiva. Oni verjamejo, da mora bit clovek na cimvisji dozi antidepresiva cimbolj srecen   Cool  Kar ni res, clovek ima samo zadusena vsakrsna custva in mu je 'vse ravno.'  Ker se mzgani ne sprijaznijo, pac "trzajo" tako, da so nihanja. Hocejo cutit.

Pomembno je imeti tisto najbolj optimalno in po moznosit majhno dozo, na kateri clovek zlahka funkcionira in ki ima zanj cim manj dodatnih nezeljenih ucinkov.

Zdravniki pa po izkusnjah vedno mislijo tole : otopelost in flegmaticnost na antidepresivu po njihovem predstavlja dodatni znak depresije  laughing  In ker takrat v tem stanju enega in istega stanja brez vsakega strahu, potrtosti, s prazno glavo, clovek dobi cudne misli, pa zdravnik potem hoce ta efekt visoke doze antidperesiva namesto z zmanjsanjem (ki vedno prinese hudo poslabsanje) zatolči to "depresijo" (beri otoelost) vedno s ponovnim  dodajanjem še vecje doze antidepresiva in vecje doze antipsihotika, da se cloveku odpuli  pomezik 

Jaz pa priznam, kot uporabnik in kot laik,  da verjamem to : ce clovek nima v prvih tednih jemanja (nikar pa spreminjat po vec letih jemanja)  ne depresije in ne panike in je "samo" ful otopel, je boljse doze rahlo zmanjsat. Antidpresiv cimprej vsaj na SREDNJO trerapevtsko dozo ali vsaj na vzdrzevalno (ki je minimalna). Ce mu taksno stanje povzroca ze srednja terapevtks,a pac treba iti na manj. Toda postopoma. Vendar mora prestati vmesno mucno obdobje poslabsanja in nihanja! Tegase psihiater boji, ker je tudi zivljenjsko nevarno. Zato raje pisejo visoke doze evo, je vsaj mir in bolj varno. Posebno pri  poskusih samomora. Ce si v tej skupini, je res bolje, da jemljes, kar ti dajo, dvomim, da te bo psihiater poslusal. Moj psihiater, ce takemu kaj hoce znizat ali sprememnti, ga raje za to poslje v bolnico na opazovanje. Še mene hoce, pa mu ne pustim.

Ti, Pihc, pa imas ze zdaj  imas vsakodnevne spremmbe pocutja. Otopel si in potem pa poln energije. Meni se je podobno stanje dogajalo tocno po znizanju in ukinjanju antidepresiva (sicer pri tebi ni govora o tem).  Ko sem jaz antidepresiv zmanjsala in potem ukinila, se je to nihanje razpolozenja izreedno razmahnilo. Tako mocno, da sem bla dopoldan vredu, zvecer pa cisto na koncu z mocmi, bla sem pokoncana, fertik, ne znam najti druge besede kot pekel! In to padanje je trajalo cele 3 mesece! Tocno tak potek stanja sem videla pri vec ljudeh ob zmanjsevanju in ukinjanju zdravil. Zdaj ko to ves, da to ni hec, upam da ne bos tega delal na lastno roko.

Vseeno mislim, da je 20 mg cipralexa zelo veliko za mladega cloveka in zelo tezko je z njega sestopiti.  Antipsihotik je boljsi, da ti misli uredi,  da se iti dol zi njega, ce to ni kaksen olanzapin.
Prijavljen

neimenovana
koklja
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.568

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 02. januar 2012 ura: 22:12 »

Martinca, prosim vzdrži se o razglabljanju o zdravilih.....nisi pristojna.

Dovolj bo tvoje mnenje, da to ni hec in da se je potrebno posvetovati z zdravnikom.

LP,
Koklja
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar