matheu__
Izkušen član/ica

Odsotni
Prispevki: 313
The universe is indifferent - Don Draper
|
 |
« dne:: torek, 13. december 2011 ura: 15:02 » |
|
evo odpiram novo temo o teku, k sem se glih prejle hotu pohvalt, pa so jo zgleda premaknili. v temi niso dobrodosle teme o masturbEranju, seksu in romanticnih odnosih. sori.
evo od junija laufam po 5 km trikrat do stirikrat na teden, in moram rect da ni boljsga kot obcutek endorfinske omame par ur po treningu. tek pelje vse adje scat pa se rit jim obrise. pol sem za kak mesec in pol nehal mal zarad slabga vremena, vecinoma zarad lenobe. se spravt tect - ugotavljam - je se zmer muka in uno 'grem al ne grem al bi bil rajsi doma na toplem, pa ajde grem' cincanje mors vedno znova premagat. sam po eni uri teka si vedno recem evo mater se dobro da sem sel. glavoboli, skrbi po 40 min pri utripu 160 izginejo. edino bolecina iz nog utripa. na to se je na zacetku tezko navadit. da te skoz boli. sam to je gut schmertz. ce ne boli pol neli nisi delal prav, pravi en ultramaratonec. uglavmem v tem letu sem se kar navdusu nad miganjem.
evo pod crto: sobota 40 min teka nedelja:20 min (sem bil utrujen od prejsnega dne) pon: 60 min teka
cilj: znizat utrip pod 120 pri zmernem teku. zdej ga mam 160 - tko da dela je se dosti. hf edit cilj2: shujsat na svojo idealno postavo pred boleznijo (15kg moram dat dol). jst racunam pol leta dela in manjsi posegi v zivljenski stil pa bo. generalni cilj: znizat srcni utrip v mirovanju na 50 +-
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: torek, 13. december 2011 ura: 20:12 od matheu__ »
|
Prijavljen
|
" Just because I don't care doesn't mean I don't understand. " - Homer Simpson
|
|
|
masi
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 3.271
moja mačkonka Opa
|
 |
« Odgovori #1 dne:: torek, 13. december 2011 ura: 15:09 » |
|
 , superca si
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Bodi samosvoj, vsi drug so že zasedeni (O.Wilde)
|
|
|
trina
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Prispevki: 972
|
 |
« Odgovori #2 dne:: torek, 13. december 2011 ura: 15:13 » |
|
generalni cilj: znizat srcni utrip v mirovanju na 50 +- ah, optimist  bo treba počakat da mulc odraste  sicer pa vse čestitke, bravo 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Če hočeš zmagat, ne smeš zgubit. (Otto Grunf)
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #3 dne:: torek, 13. december 2011 ura: 18:44 » |
|
Ja kam ste prestavil temo o khmmm..  Ok. Nov začetek, I get it  15 km danes, 1,5 ure, ob prijetnem klepetu s kolesarko  Aja, matheu__ je zelo dobro opisal ta endorfinski zadetek. Jaz sicer ne bi rekel, da bolj zadane kot ad-ji  , ampak oboje skupaj, ufff... pravi serotoninsko-endorfinski raj. Zato je morda res bolje tečt zjutraj.. sam kaj ko ni volje takrat. Dobro, važno da se teče, greš pa počen spat, pa je tut lepo  Sam ti si pa čist hud matheu__ pol, kr urca, pa merjenje utripa in to  To majo sam profiji, k trenerajo za maraton (ali ultramaraton  ) Sj prav, tek je res zakon, meni je od športa, ki mi je šel še eno leto nazaj najbolj na živce, sedaj najjači šport  Pa ko se tolk govori o tej zasvojenosti s tekom... jaz ne bi lih rekel, da imam odtegnitvene, če 1 teden ne tečem, sem pa opazil, da če imam kakšno pizd*****, morm pa kr že skor nujno tečt, da dam ven, kr takoj bi šel in je to ponavadi tud prva stvar, ko pridem dam. Uspešno pri doseganju plana in čim več endorfinskih užitkov.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
matheu__
Izkušen član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #4 dne:: torek, 13. december 2011 ura: 20:17 » |
|
Sam ti si pa čist hud matheu__ pol, kr urca, pa merjenje utripa in to To majo sam profiji, k trenerajo za maraton ma to je uno: rabim 'hard numbers' o napredku ce ne se tega ne grem.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
majč
Druge motnje
Expert
Odsotni
Prispevki: 1.807
|
 |
« Odgovori #5 dne:: torek, 13. december 2011 ura: 20:31 » |
|
res je boljše, da se govori o km in ne o minutah, ker pojma nimamo koliko je to razdalje, ki se je preteče. tempo je lahko različen.  maja
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Vse, kar pretežko je, enkrat mine. Vse, kar boli, počasi bledi.-Poplnoma vsak dan se na novo začne in vsako trpljenje enkrat umre.
|
|
|
matejka
Izkušen član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 309
zivi in pusti ziveti...
|
 |
« Odgovori #6 dne:: torek, 13. december 2011 ura: 22:23 » |
|
matheu  za tvoje cilje in vztrajnost. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
moonica
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.577
|
 |
« Odgovori #7 dne:: torek, 13. december 2011 ura: 23:40 » |
|
res je boljše, da se govori o km in ne o minutah,
men je pa boljše, da se govori o času ... men nima veze kolko km se preteče, tako kot mi nima veze kolkokrat odbijem žogco pr tenisu ... važno se mi zdi kolko časa človek športa, kolko časa porabi za tako aktivnost
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
|
|
|
|
tiranozaver
|
 |
« Odgovori #8 dne:: sreda, 14. december 2011 ura: 00:03 » |
|
Ohoho, še eden, ki ga privlačijo "hard numbers". Bova lahko naspamala enih cifer v to temo. 50 utrip v mirovanju je kar orenk dosežek. Pa itak mislim, da je utrip ogromno odvisen od genetike in se ga da resno znižati samo z res intenzivnim treningom - ranga 10 let po vsaj 5 ur intenzivnega treninga na teden. Po drugi strani pa pulz v mirovanju ni nek zveličavni indikator, kjer bi bil nizek dober in visok slab. Pomemben je toliko, da lahko iz njega oceniš pasove pulza za trening (anaerobni in aerobni prag, izgorevanje maščom). Jaz sem si šel merit pulz na Društvo medicinskih delavcev ( http://www.drustvo-med-sester-lj.si/si/dejavnosti/gibalno-sportna-dejavnost). Sem dobil en orenk pogovor glede pulza in treninga ter seveda samo meritev (52,  ). Sem pa potem meril pulz pri samem teku in sem dobil akutni popizditis. Če hodim, je tam 80-110, takoj, ko začnem teči (da sta v nekem momentu obe nogi v zraku) pa skoči na 150-160 in tam ostane dokler ne grem "na ful" (zame 12 km/h, zdržim ta tempo max. 10-15 minut). Takrat pride tudi do 190, kar je že blizu 100% zame. Izgorevanje maščob imam tam na 120, ki ga glede na prej povedano pač ne morem ujeti  Pri meni endorfinski zadetek blaži nadležen glavobol (verjetno zaradi dehidracije). Je pa super, ko se "vklopi metabolizem", ko so potem cel dan "vroč" po celem telesu. Ne da bi me pekle mišice, ampak celo svojo kožo čutim par stopinj toplejšo. Ne tako kot pri povišani temp. pri bolezni, ampak res prijetno toplo. Bolečine sicer niso dobre. Če te vsak tek boli drugje, je še sprejemljivo. Če pa se bolečine ponavljajo na istem mestu, delaš nekaj narobe. Še posebej, če te boli več kot 24 ur po teku. Jaz sem že fasal prve znake vnetja pokostnice in sem na srečo dovolj zgodaj spremenil režim teka in en mesec jedel glukozamin. So me forumi prestrašili z izpovedmi ljudi, ki so "tekli skozi bolečino" in na koncu fasali protibolečinske in protivnetne tablete ter 6-12 mesečno prepoved vsakršnega teka.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
amadeus
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 842
Izaija 2 : 2 - 4
|
 |
« Odgovori #9 dne:: sreda, 14. december 2011 ura: 07:22 » |
|
Bravo Mateu_!  Kar tako naprej! Jaz sem začel teči pred sedmimi leti. Do takrat so se mi zdeli tekači neumni...  Začetki so bili zelo težki, saj kot bivši kadilec nisem bil sposoben naenkrat preteči niti 500 m. Zaradi moje vztrajnosti in trme mi je sčasoma tek vedno lepše uspeval. Do zdaj sem že dosegel podobne cilje, kot si si jih zastavil ti. Trenutno sem sposoben kadarkoli preteči 20 km. Tudi nekaj organiziranih polmaratonov sem že pretekel. Višjih tekaških ciljev nimam. Želim si le to, da bi imel vedno dovolj motivacije za tek; te mi namreč včasih primanjkuje.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
_______________________________________ ___ VSE v tem postu je izraz mojega osebnega mnenja, razen URL naslovov in citatov. Prosim verjemi mi, da nimam nič proti tebi, ko se večkrat ne strinjam s tabo
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #10 dne:: sreda, 14. december 2011 ura: 09:16 » |
|
Tudi jaz sem imel nekaj časa težave in sicer s kolenom. Koleno me je tako močno bolelo, da sem komaj stopal na tisto nogo. In tudi precej je zateklo. Po nasvetu sem mazal s konjsko mastjo, a ni pomagalo čisto nič. No, kremca proti vnetju Voltaren, pa je naredila čudeže. Verjetno je šlo za vnetje kolenskih vezi. Že takoj po nanosu se je bolečina bistveno zmanjšala, pa 3-4 dneh redne uporabe in počitka, bolečine in otekline ni bilo več. Razlog je bil v pretiravanju, torej od več letnega antitekača (ubistvu antihodača) in heavy smokerja, kar naenkrat 5x tedenski tek na polno. In po cca. 2 mesecih koleno očitno ni več zdržalo. Od takrat sem zmanjšal s treningi, tečem torej 3x na teden in to samo po 5 km, medtem ko sem prej vsakodnevno od 5 do 10 km, vikend pa obvezno 12+, kar je bilo absolutno preveč. Vsaj za moja, nekoliko zarjavela kolena. Pa čez zimo se splača mal na fitnes hodit, ali pa tudi doma in delat mal vaje za noge, da se okrepi mišice, predvsem tiste okol sklepov. Evo pa še en motivacijski citat za danes  : "If you want to win a race, run 100 meters. If you want to experience life, run a marathon"
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
masi
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
moja mačkonka Opa
|
 |
« Odgovori #11 dne:: sreda, 14. december 2011 ura: 10:43 » |
|
bravo naši fantje 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
matheu__
Izkušen član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #12 dne:: sreda, 14. december 2011 ura: 11:08 » |
|
res je boljše, da se govori o km in ne o minutah, ker pojma nimamo koliko je to razdalje, ki se je preteče. tempo je lahko različen.  maja Zanekrat bom objavljal rezultate v minutaži in ne kilometrih. Pulz moram namreč zadrževat v nekem "kile dol" aerobnem območju (ta razlika mi je bila šele pred kratkim razložena) in tako se moram prisilit, da laufam zelo počasi. Junija, ko sem začel z laufom, sem se ful zaganjal za bz in zato verjetno tud nisem kaj dosti shujšal. To je pa prvi cilj; da razbremenim kolena. Verjetno tistih 15 odvečnih kil kasirajo pol kolena, kaj pa vem... mam filing, da bo boljše, ko bom lažji. EDIT: aja, poleti sem delal 5km v 30min. Zdej k bol pazim na pulz delam 5km v 50 min (52, kadim). gutgut  Pa itak mislim, da je utrip ogromno odvisen od genetike in se ga da resno znižati samo z res intenzivnim treningom - ranga 10 let po vsaj 5 ur intenzivnega treninga na teden. Jst sem mel 5 let v mislih, ampak če mi pade iz zdejšnih 80-90 na 60 bom glih tko vesel. Sem pa potem meril pulz pri samem teku in sem dobil akutni popizditis. Če hodim, je tam 80-110, takoj, ko začnem teči (da sta v nekem momentu obe nogi v zraku) pa skoči na 150-160 in tam ostane dokler ne grem "na ful" (zame 12 km/h, zdržim ta tempo max. 10-15 minut). Takrat pride tudi do 190, kar je že blizu 100% zame. Izgorevanje maščob imam tam na 120, ki ga glede na prej povedano pač ne morem ujeti Sad Zadnjič sem si probal s psiho mal zbit pulz - zavestno. Se da, ampak sam za 5 pik. Takoj ko sem popustil in začel spet na avtopilota, mi je šel gor na 160 spet. Mogoče je bil to samo slučaj... Pri meni endorfinski zadetek blaži nadležen glavobol (verjetno zaradi dehidracije). Je pa super, ko se "vklopi metabolizem", ko so potem cel dan "vroč" po celem telesu. Ne da bi me pekle mišice, ampak celo svojo kožo čutim par stopinj toplejšo. Ne tako kot pri povišani temp. pri bolezni, ampak res prijetno toplo. To ja; ta "toplota" vztraja pri meni nekaj ur in zarad tega mi je kul laufat. Bolečine sicer niso dobre. Če te vsak tek boli drugje, je še sprejemljivo. Če pa se bolečine ponavljajo na istem mestu, delaš nekaj narobe. Še posebej, če te boli več kot 24 ur po teku. Jaz sem že fasal prve znake vnetja pokostnice in sem na srečo dovolj zgodaj spremenil režim teka in en mesec jedel glukozamin. So me forumi prestrašili z izpovedmi ljudi, ki so "tekli skozi bolečino" in na koncu fasali protibolečinske in protivnetne tablete ter 6-12 mesečno prepoved vsakršnega teka. Poznam to s pokostnico; to sem mel ko sem kot mulc še skejtal; še kar neprijetno. Glede bolečine; jst sem bol mislu to, da si prijetno razbolel - da te mišice pomalem bolijo do naslednjega treninga; to mi je v dokaz, da sem neki naredu zase. Cheesy but true. Bravo Mateu_!  Kar tako naprej! Jaz sem začel teči pred sedmimi leti. Do takrat so se mi zdeli tekači neumni...  Začetki so bili zelo težki, saj kot bivši kadilec nisem bil sposoben naenkrat preteči niti 500 m. Zaradi moje vztrajnosti in trme mi je sčasoma tek vedno lepše uspeval. Do zdaj sem že dosegel podobne cilje, kot si si jih zastavil ti. Trenutno sem sposoben kadarkoli preteči 20 km. Tudi nekaj organiziranih polmaratonov sem že pretekel. Višjih tekaških ciljev nimam. Želim si le to, da bi imel vedno dovolj motivacije za tek; te mi namreč včasih primanjkuje. Odlično. Trma ja Jst sem tud gledu te tekače kot na take mal šutaste osamelce. Razlog je bil v pretiravanju, torej od več letnega antitekača (ubistvu antihodača) in heavy smokerja, kar naenkrat 5x tedenski tek na polno. Tega se tud jst bojim. Sploh, ker sem 5 let skupi precej resno rolkal in mam gležnje, kolena in pete že zelo načete od raznih padcev iz 2, 3. metrov na trd asfalt. Skejtanje je bil resen abuse za sklepe in hrustanec in hrbetenico in te šole verjetno še nisem odplačal. Evo pa še en motivacijski citat za danes Cool: "If you want to win a race, run 100 meters. If you want to experience life, run a marathon" dobra.  15 km danes, 1,5 ure, ob prijetnem klepetu s kolesarko Wink bravo kolesarka 
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: sreda, 14. december 2011 ura: 11:14 od matheu__ »
|
Prijavljen
|
|
|
|
Sinuska
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.860
|
 |
« Odgovori #13 dne:: sreda, 14. december 2011 ura: 11:49 » |
|
Al je morala kolesarka v izvidnico, da vidi, kaj je to 15 km.  Danes me pa tako rit boli od vseh tistih jam.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are DEPRESSED, you are living in the PAST. If you are ANXIOUS, you are living in the FUTURE. If you are at PEACE, you are living in PRESENT.
|
|
|
moonica
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.577
|
 |
« Odgovori #14 dne:: sreda, 14. december 2011 ura: 13:11 » |
|
bravo naši fantje  se pridružujem 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #15 dne:: sreda, 14. december 2011 ura: 14:36 » |
|
Sinus, kr spočij se, čez 2 tedna se boš s kolesom pridružila pri 20-ki
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #16 dne:: sreda, 14. december 2011 ura: 14:44 » |
|
Šola od skejtanja te res lahko še čaka, kot praviš, vendar sploh ni nujno. Če ne boš pretiraval, da boš delal vsaj en dan pavze med teki in pa da ne boš prehitro povečeval razdalje oz. minutaže teka, je velika verjetnost, da ne boš imel nobenih problemov. Jaz sem se tudi v preteklosti precej aktivno ukvarjal s športom, za sabo imam cca. 10 zvinov desnega gležnja, če pogledaš, zgleda kot teniška žogica, vezi napihnjene in ga sploh ne držijo, parkrat sem tudi imel že vneto pokostnico, pa zlomi, nategi, itd.. pa sedaj, ko tečem zmerno, nimam nobenih težav.
Sem pa pri sebi opazil, da že majhna razlika v tempu, pri daljših tekih precej vpliva na moje koleno. Malenkost hitrejši tempo od običajnega, pa bom pri 10+ km začel čutit kolen, če bom nadaljeval, bom pr 15 km mogu nehat...in kolenobol bo spet tle.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
masi
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
moja mačkonka Opa
|
 |
« Odgovori #17 dne:: sreda, 14. december 2011 ura: 15:27 » |
|
..Kinto saj zdej bo spet masi začela ponovno tečt in boš imel precej krajšo progo. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Sinuska
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.860
|
 |
« Odgovori #18 dne:: sreda, 14. december 2011 ura: 15:28 » |
|
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are DEPRESSED, you are living in the PAST. If you are ANXIOUS, you are living in the FUTURE. If you are at PEACE, you are living in PRESENT.
|
|
|
trina
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Prispevki: 972
|
 |
« Odgovori #19 dne:: sreda, 14. december 2011 ura: 15:33 » |
|
matr, že smetite  kaj vam ena tema ni dovolj?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Če hočeš zmagat, ne smeš zgubit. (Otto Grunf)
|
|
|
|