Eni odlašajo z diplomo ravno zato, ker se bojijo kaj bo potem. Tu ti bomo težko svetovali kaj konkretnega, ker te ne poznamo, ampak to tudi ne bi bilo ok, ker se moraš konec koncev odločiti sam. Marsikdo ima krizo identitete, tudi jaz (sedaj še študent) sem večkrat pomislil, ali sem si izbral pravi poklic, kjer se bom zaposlil, ali bom s tem sploh zadovoljen itd. Začni s tem, kar imaš: o čem si razmišljal, ko si začel študirati, kaj te je privedlo do tega, da si si izbral še drug študij, kaj bi rad dosegel. Kaj se je spremenilo v zadnjem času, da si zapadel v krizo (poleg ekonomske krize)? Kaj bi se zgodilo, če bi šel v tujino? Ali misliš, da bi odhod v tujino rešil tvoje težave in česa se pri odhodu najbolj bojiš?
Kakšne imaš odnose s prijatelji in drugimi pomembnimi osebami v tvojem življenju? Ali se lahko obrneš nanje?
Ali bi bila ena izmed možnosti ta, da se sedaj zaposliš nekje izven svojega poklica, da si zagotoviš vsaj minimalno finančno samostojnost in ob tem delaš še nekaj za svoj poklic (kolikor razumem se boš itak moral samozaposliti, tako da bi vsaj srednjeročno nekaj takega šlo)?
Ne razmišljaj o tem, česa ne moreš storiti in kaj si naredil narobe, ampak o tem, kaj lahko. Mogoče si res predolgo študiral in bi se lahko že zdavnaj zaposlil, vendar to sedaj sploh ni pomembno.
Ali imaš poleg teh težav še katere druge?
Priporočam, da greš k psihologu/psihoterapevtu, mogoče bo potrebno samo kratko svetovanje (manjše število seans), če imaš težave z denarjem, se pozanimaj tu:
http://www.posvet.org/ (cena 5 evrov za obisk, primerno za nepsihiatrično obravnavo). Do odgovorov in odločitev boš pa vseeno moral priti sam, strokovnjaki ti bodo tu le v pomoč.