FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. ponedeljek, 21. maj 2012 ura: 23:14

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Katera vrsta psihoterapije je uspešna pri socialni fobiji?  (Prebrano 574 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
Betka
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 255

« dne:: petek, 09. december 2011 ura: 13:05 »

Pozdravljeni vsi!

Zanimajo me vaše izkušnje, mnenja, priporočila. Torej, kateri način terapevtske obravnave je primeren za socialno fobijo.

Jaz recimo nisem opazila večjih uspehov pri realitetni terapiji, ki je sama po sebi čisto kul, tudi terapevtka je bila zlata, ampak.... kiselnasmeh

Prosim, napišite svoje mnenje.
Prijavljen
tiranozaver
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 233

« Odgovori #1 dne:: petek, 09. december 2011 ura: 14:17 »

Po moje (in po nekaterih raziskavah) je uspeh terapije v največji meri odvisen od zaupanja pacienta v terapevta. Na podlagi česa zaupanje nastane, je brez veze špekulirati. Preizkusiš in vidiš. Ajde, če tudi po petih menjavah ne najdeš zaupanja vrednega, imaš verjetno še kakšen drug problem kot samo socialno fobijo Wink

Kar se načina tiče, je kognitivno-vedenjska terapija (KVT) statistično (torej za večino ljudi) verjetno najbolj efektivna, kar se socialne fobije tiče. Malo me bega, ker se teoretsko kar močno prekriva s tem, kar na netu piše o realitetni terapiji. Je pa v KVT tudi malo morje tehnik / "trikov", kako narediti tisto osredotočenje na "tukaj in zdaj" znosno oz. sploh uresničljivo.

Sem pa malo "špijoniral" po tvojih zadnjih prispevkih in sem videl, da si se pred petimi dnevi pohvalila, da si uspešno izvedla nekaj javnih nastopov. Čemu pripisuješ ta uspeh? Terapiji ne?
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 3.755

wanna be found

« Odgovori #2 dne:: petek, 09. december 2011 ura: 14:26 »

KVT in tole  Program OVERCOMING SOCIAL ANXIETY (step by step)

Prijavljen

Srce ne laže .... Tu-dum, tu-dum, tu-dum …
Betka
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 255

« Odgovori #3 dne:: petek, 09. december 2011 ura: 15:38 »

Sem pa malo "špijoniral" po tvojih zadnjih prispevkih in sem videl, da si se pred petimi dnevi pohvalila, da si uspešno izvedla nekaj javnih nastopov. Čemu pripisuješ ta uspeh? Terapiji ne?

Verjetno je napredek povezan s "samoterapijo", občasno izvajam tudi EFT. Kajti s psihoterapijo sem končala pred več kot enim letom.

Terapevtko, ki izvaja realitetno terapijo, mi je priporočila moja psihiatrinja, zdaj pa pravi, da morda za socialno fobijo ni bila najboljša izbira.  Sad
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar