|
bikica66
|
 |
« Odgovori #120 dne:: nedelja, 29. januar 2012 ura: 11:24 » |
|
Drage moje jaz vzamem tam okoli osemnajste ure . Če sem v času dnevnika doma pa raje poslušam radio ali kaj za mojo dušo  lp
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Sinuska
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.860
|
 |
« Odgovori #121 dne:: sreda, 01. februar 2012 ura: 12:18 » |
|
Težave s spanjem še vedno trajajo. Uuuupam, da je to stranski učinek in da popusti v enem tednu.  Cel dan zaspana, proti večeru je bolje, zaspim še nekak (persen rula), potem se pa ob 6 zbudim in ne morem nazaj zaspat (da ne bi slučajno kdo rekel, naj kar vstanem takrat, ker nisem kaskader  ). Opuščam idejo, da bi šla nazaj na četrtinko, ko sem imela odlično počutje. Vztrajam še kak teden, potem bom videla, kaj bo novega. Ima, da se kemija pošlihta! Če neeeee.... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are DEPRESSED, you are living in the PAST. If you are ANXIOUS, you are living in the FUTURE. If you are at PEACE, you are living in PRESENT.
|
|
|
|
tejama
|
 |
« Odgovori #122 dne:: sreda, 01. februar 2012 ura: 17:22 » |
|
Težave s spanjem še vedno trajajo. Uuuupam, da je to stranski učinek in da popusti v enem tednu.  Cel dan zaspana, proti večeru je bolje, zaspim še nekak (persen rula), potem se pa ob 6 zbudim in ne morem nazaj zaspat (da ne bi slučajno kdo rekel, naj kar vstanem takrat, ker nisem kaskader  ). Opuščam idejo, da bi šla nazaj na četrtinko, ko sem imela odlično počutje. Vztrajam še kak teden, potem bom videla, kaj bo novega. Ima, da se kemija pošlihta! Če neeeee....  Jemlji Asentro zjutraj. Morda bo kaj boljše. Kadar je terapija dolgotrajna, ni vedno pomembno, ob kateri uri jemlješ zdravilo. Pomembno je, da ga jemlješ na 24 ur ob približno istem času. Asentro lahko jemlješ zjutraj in se bodo zmanjašli str. učinki nespečnosti. Poskusi in srečno. Mateja
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Sinuska
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #123 dne:: sreda, 01. februar 2012 ura: 17:24 » |
|
Začela sem z jutranjim jemanjem, zdaj sem tretji dan na večernem odmerku, morda bo bolje.  Hvala, tejama, da me spremljaš, mi veliko pomeni. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are DEPRESSED, you are living in the PAST. If you are ANXIOUS, you are living in the FUTURE. If you are at PEACE, you are living in PRESENT.
|
|
|
Sinuska
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #124 dne:: ponedeljek, 13. februar 2012 ura: 15:58 » |
|
V 4. tednu sem dozo povišala na 37,5 mg. Ura jemanja: 14.00 (do takrat zagotovo jem). Težave z zaspanostjo so minile, torej je bil to res samo stranski učinek.  Nisem sicer na vrhuncu svojih moči (kakor da bi sicer jemala ADje  ), a če bo tako, bo super. Hvala vam za spodbudo in dobre ideje. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
toja
|
 |
« Odgovori #125 dne:: ponedeljek, 13. februar 2012 ura: 17:25 » |
|
Sinuška, sem ti rekla, da deluje... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
|
|
|
hamuri
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 37
|
 |
« Odgovori #126 dne:: torek, 21. februar 2012 ura: 11:35 » |
|
se ena novinka ima nekaj skrbi, pravzarav me ze grabi panika. danes zjutraj sem prvic vzela cetrtinko 50mg asentre, ki mi jih je zdravnica predpisala zaradi tesnobe in strahu pred boleznijo, ki mi ne pusti spati in imam napade hude panike zaradi tega. samo problem je da sem sla prej brat vse stranske ucinke in me zdaj napadajo, glede na to da se strah na zacetku povecuje pa sem zdaj cisto panicna kaj bo z mano, ker imam obcutek da bom vse tisto dobila imam pa probleme z ocmi in me zdaj se to se bolj boli, cisto sem prestrasena, imam pa se nekaj helexov pa bi jih kar zacela jest sicer pa sem navajena v trenutkih panike tudi spiti kaksno pivo, pa ne vem ali je to priporocljivo zdaj ko se bom sele navajala na ADje pa res upam upam upam da bo potem res boljse, po tistih treh tednih. najbolj me je pa strah teh stranskih ucinkov, mislim da bom imela vse, vkljucno z RAKOM ki je tudi naveden kot stranski ucinek (?!)
zdravnica mi je sicer predpisala tudi delavnico za spopadanje z anksioznostjo, samo so prejsnji teden zaceli tko da lahko zacnem jaz sele cez kaksen mesec :,((((( res me je strah
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj

Prisotni
Spol: 
Prispevki: 2.977
|
 |
« Odgovori #127 dne:: torek, 21. februar 2012 ura: 11:48 » |
|
Hamuri  Prvo ti priporočam, da ČIMMANJ bereš o stranskih učinkih  ...vsa zdravila jih namreč imajo, vendar ponavadi jemljemo zdravila zaradi tega, da nam pomagajo in da čutimo njihove pozitivne učinke.  Na začetku boš verjetno res čutila poslabšanje počutje...tudi jaz sem ga. Vendar vztrajaj, ne razmišljaj v stilu: "ah, to meni ne pomaga, bom kar nehala", kajti šele čez kakšen mesec boš začutila, da je tvoje počutje boljše. Antidepresivi namreč ne učinkujejo "čez noč", potreben je čas, da razvijejo svoj pozitivni učinek in da se naša kemija v možganih uredi, zato je najpogostejša napaka jemanja ADjev ravno ta, da človek po nekaj dneh obupa in preneha z jemanjem.  Jaz jemljem Asentro že četrto leto, sedaj sicer zelo nizko dozo, vendar ti lahko povem, da se počutim ob jemanju čisto ok.  Helex pa lahko vzameš po potrebi, ob uvajanju ADjev nam ponavadi celo predpišejo pomirjevala. V spletnem orodju "Obvladajmo anksioznost" imaš na strani 47 in 48 opisano delovanje antidepresivov, preberi si: http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_remository&Itemid=80&func=startdown&id=59Torej, čimmanj branja o stranskih učinkih...vztrajnost...zaupanje...pa bo 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe  "
|
|
|
hamuri
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #128 dne:: torek, 21. februar 2012 ura: 16:05 » |
|
no, saj zdaj ugotavljam da mi ni se nic tako zelo groznega, zato sem tudi vzela samo cetrtinko. upam da bo tako tudi v prihodnje. hvala za prijaznost in pomoc, slavka 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
martinca
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.536
|
 |
« Odgovori #129 dne:: sreda, 22. februar 2012 ura: 15:53 » |
|
no, saj zdaj ugotavljam da mi ni se nic tako zelo groznega, zato sem tudi vzela samo cetrtinko. To sem tudi jaz ugotovila v prvih dneh jemanja  Kaj pa delam paniko, kaj pa norim, celo tekala sem okoli po hisi, ali me bo morda zadel napad  , ce pa ni nic hudega, samo bala sem se  In mi je potme bilo boljse  Vsak dan sem si rekla, da bo vsak dan boljse. In res je bilo. Zelo hitro. In blo mi je scsoma celo bistveno prevec dobro  ampak ne bi o tem. Sem ti pisala ZS, evon nima ti biti kaj, ampak ti bo samo boljse in boljse, verjemi izkusenim, ki ti pravimo vsi isto, sploh pa, ker jemljes AD v prvo, imas da zmagas, zato nobene druge sanse ni kot resitev iz strahu  Prides celo v stanje, vsaj jaz sem, da nisem mogla verjet, da me je kdaj v zivljenju bilo taka groza  Bos vidla, bos sama povedala. Zdaj pa le zaupaj kemiji, ker v prvo v prvem jemanju pri anksioznosti vedno 100% dela zate
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
neimenovana
|
|
|
Tajataja
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 1
|
 |
« Odgovori #130 dne:: sreda, 22. februar 2012 ura: 17:12 » |
|
Da se malo priključim Meni je Asentra zakon. Jemljem jo zaradi napadov panike, ja no nimam jih več, od kar jemljem Asentro. Sem pa opazila, da se večina omenja Helex, kot pomirjevalo ob napadu. Če se le da ga zamenjajte z Xanax-om, saj je Helex generik! Moje mnenje! Še bolši pa je Egnolin, saj ima učinek Helexa in antidepresiva skupaj, kar je izjemno dobro za tiste, ki so se začeli zdraviti z napadi in podobnimi stiskami, saj tako skrajša čakanje na to, da nam antidepresiv prime! Ima podaljšano sproščanje (deluje dlje) in telo se ga ne navadi  ))) SREČNO :*
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
tejama
|
 |
« Odgovori #131 dne:: sreda, 22. februar 2012 ura: 18:11 » |
|
Da se malo priključim Meni je Asentra zakon. Jemljem jo zaradi napadov panike, ja no nimam jih več, od kar jemljem Asentro. Sem pa opazila, da se večina omenja Helex, kot pomirjevalo ob napadu. Če se le da ga zamenjajte z Xanax-om, saj je Helex generik! Moje mnenje! Še bolši pa je Egnolin, saj ima učinek Helexa in antidepresiva skupaj, kar je izjemno dobro za tiste, ki so se začeli zdraviti z napadi in podobnimi stiskami, saj tako skrajša čakanje na to, da nam antidepresiv prime! Ima podaljšano sproščanje (deluje dlje) in telo se ga ne navadi  ))) SREČNO :* Pozdravljena! Najprej bi rada vse skeptike za generična zdravila pomirila, da ni res, da so generiki slabši (če si ti, Tajataja, imela to v mislih). Res pa je, da so cenejši, da imajo lahko druge pomožne učinkovine in da koncentracija same učinkovine lahko niha za + ali - 10%. Tole zadnje pa velja tudi za originalna zdravila. Če je generično zdravilo registrirano v Sloveniji pomeni, da ustreza vsem predpisom in zahtevam in je torej varno ravno tako kot originalno zdravilo. Lahko pa bi bil kakšen pacient alergičen na pomožne učinkovine in zato zdravilo slabše prenaša. To je zelo individualno in velja tako za generike kakor tudi za originalna zdravila. Pa še o Eglonylu: Eglonyl je generično sulpirid in v nizkih dozah deluje antidepresivno, v višjih pa antispihotično. Ker je njegov stranski učinek tahikardija (hitrejše bitje srca), ne deluje pomirjevalno, kot delujeta Helex ali Xanax ali kak drug benzodiazepin. Vsekakor Eglonyl ni in ne more biti zamenjava za Xanax ali Helex. Nobeno zdravilo ne deluje enako pri različnih bolnikih in je zato nestrokovno ocenjevati, katero je boljše. O teh stvareh presojajo zdravniki, ki se tudi odločijo, koga bodo zdravili z Eglonylom ali kakim drugim zdravilom. Pozdrav vsem, Mateja
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
martinca
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.536
|
 |
« Odgovori #132 dne:: sreda, 22. februar 2012 ura: 18:35 » |
|
Jaz pa sem Eglonyl dobila ze kot otrok zaradi hudih bolecin, mami pravi, da v sirupu pri 8 letih in tu pri 6 letih, pred okoli 24 in 26 leti. Stalno ko sem kaj bila v bolnici, nisem normalno spala , pa so me pac uspavali z njim  Tako da moja krocnina nespecnost ni nastala zaradi kaksne razvajenosti od obcasnega lexaurina ali drugih benzotov, ampak je to res moja tezava od nekdaj. Dajali pa so mi ta eglonyl vsakikrat samo max 14 dni, dokler se ni bolecina pomirila. Saj zato pa se nic ne spomnim, da sem bla v bolnici.  antipsihotik pac, ne vem, ce je za tako male otroke primeren. Imam pa to na izvidu napisano iz arhiva, da so mi ga dali.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
neimenovana
|
|
|
hamuri
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #133 dne:: sreda, 22. februar 2012 ura: 19:57 » |
|
no sem se odlocila da bom kar pogumno jutri vzela celo polovicko, pa en teden jemala po polovico. sem pa mela danes (drugi dan) kar zoprno tesnobo spet pa sem vzela en helex, ki mi res pomaga. problem je samo, da mi zdravnica ni predpisala helexa ampak jih imam le se nekaj od prej. upam da naslednji teden ne bo prehudo ko bom zacela jemati celo tableto.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
MucaMaca
|
 |
« Odgovori #134 dne:: sreda, 22. februar 2012 ura: 22:10 » |
|
Morda bo en teden polovičke in potem že celo kar malo prehiter dvig... če ti ni zdravnica rekla drugače, poskusi malo počasneje. Jaz sem 14 dni jemala polovico, potem pa šla na celo, pa so mi nekateri rekli, da sem še šla precej hitro. Baje da so stranski učinki pri počasnem postopnem višanju bolj mili.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
hamuri
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #135 dne:: sreda, 22. februar 2012 ura: 22:44 » |
|
no sej moja zdravnica je to rekla po petih minutah ko me je videla, tko da hvala, ce tako priporocas iz izkusnje bom raje tud jaz tako naredila  se pravi dva tedna polovicko. morda pa bi raje se jutri vzela cetrtinko pa grem pojutrisnjem na polovico? kaj menis?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
MucaMaca
|
 |
« Odgovori #136 dne:: sreda, 22. februar 2012 ura: 23:23 » |
|
Baje da je tako še lažje... morda celo en teden četrt, nato en teden pol, nato en teden tričetrt... ? Škodilo gotovo ne bo, če greš postopoma  Jaz četrtink sicer nisem jemala, gotovo pa bo bolje, če greš vsaj po polovičkah in ne takoj na celo, ja. In ne ustraši se prvih tednov. Težko bo, a imej v mislih to (kar je meni tudi rekel moj psihiater): huje kot je na začetku, boljše je potem (če je res, ne vem, je pa pomagalo misliti na to  ). Meni je bilo grozno, potem pa zelo hitro veliko bolje 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
hamuri
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #137 dne:: sreda, 22. februar 2012 ura: 23:45 » |
|
aha, najbolje bo verjetno kar tako, kot si predlagala. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
hamuri
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #138 dne:: nedelja, 26. februar 2012 ura: 20:39 » |
|
zdej imam nekaj tezav: sem sele na cetrtinki (sesti dan) ker si nisem upala vzeti kar polovice, pa se mi zdi da imam nekam zategnjene misice v rokah, se posebej v zgornjem delu. a je mozno da je to stranski ucinek, ker me kar strasi? sicer drugih ucinkov nisem opazila, razen ponoci ne spim dobro, oziroma me nenadoma prebudi sunek panike, tako da prizgem luc in preverim ce dobro vidim. potem pa itak ne morem zaspat nazaj.. jutri imam namen iti k zdravnici. ji lahko upraviceno recem za helexe? res ne vem kako bom sicer zdrzala se dva tedna oziroma visanje na polovico in postopoma na celo tableto. tako se slabo pocutim da ne morem opisat..
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
MucaMaca
|
 |
« Odgovori #139 dne:: nedelja, 26. februar 2012 ura: 20:48 » |
|
Hamuri, stranski učinki so lahko zelo neprijetni in strašljivi, vendar ti priporočam, da se čimmanj ubadaš z razmišljanjem o njih. Verjemi, če ti bomo pisali, kaj vse je lahko stranski učinek, boš nenadoma čutila vse te in še več  Taki pač smo, psiha pa te fore  Sploh, če si nagnjena k paniki, je verjetno še huje. A žal je treba skozi to fazo, če hočeš, da potem prime - ne odnehaj. Reci zdravnici za helex, potem pa presodi, če je nujno, ga vzemi, in počakaj še malo. Boš videla, ko bo bolje, ti ne bo žal, da si preživela tele začetne tedne.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|